Lajčák označil schôdzku lídrov Severnej a Južnej Kórey za prelomovú

Predseda Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák privítal medzikórejský summit i tzv. Pchanmundžomskú deklaráciu o mieri, prosperite a zjednotení Kórejského polostrova, ktorú na schôdzke lídri oboch Kóreí v piatok podpísali. Deklarácia i summit predstavujú podľa Lajčáka významný prelom v snahe o dosiahnutie trvalého mieru a stability na Kórejskom polostrove. TASR o tom informoval jeho hovorca Brenden Varma.

27.04.2018 22:10
debata (1)

Lajčák pogratuloval lídrom oboch Kóreí „k ich odvahe a záväzku k otvorenému dialógu i riešeniu svojich sporov prostredníctvom politických prostriedkov“, uviedol v zaslanom vyhlásení jeho hovorca. Ďalej pripomenul, že Lajčák zdôrazňoval dôležitosť komunikácie a diplomacie pri riešení napätia na Kórejskom polostrove už v minulosti, a síce pri rôznych schôdzkach, ktoré s predstaviteľmi oboch strán absolvoval počas 72. Valného zhromaždenia OSN.

Lajčák si podľa hovorcu spomína na spoluprácu, akú obe Kórey prejavili už počas zimných olympijských hier v Pjongčangu, a piatkový summit v Pchanmundžome vníma ako pokračovanie v pozitívnom trende.

„Predseda vyzýva oboch lídrov, aby túto príležitosť využili na dosiahnutie pokroku smerujúceho k overiteľnej denuklearizácii a napokon aj trvalému mieru na Kórejskom polostrove implementáciou opatrení dohodnutých na zlepšovanie medzikórejských vzťahov a zmiernenie vojenského napätia,“ priblížil pre TASR jeho hovorca.

Dodal, že Lajčák sa domnieva, že je na všetkých členských štátoch OSN, aby sa snažili o dosiahnutie mieru a stability na Kórejskom polostrove, pričom v tomto ohľade oceňuje snahy medzinárodného spoločenstva.

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyjadril v piatok ochotu ukončiť jadrový program svojej krajiny, vyplýva to zo spoločného vyhlásenia po stretnutí s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom.

Lídri sa na summite v pohraničnej dedine Pchanmundžom dohodli na zastavení všetkých „nepriateľských akcií“ medzi oboma stranami v snahe oficiálne ukončiť kórejskú vojnu z rokov 1950–1953 a predložiť mierovú zmluvu.

Vyjadrili ochotu na trilaterálne rozhovory za účasti Spojených štátov alebo na štvorstranný dialóg za účasti Číny s cieľom deklarovať koniec bojov a nahradiť dohodu o prímerí mierovou zmluvou ešte tento rok, píše sa v spoločnom vyhlásení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #summit KĽDR - Južná Kórea