Praktická časť skúšok prototypu vozidla 8x8 je skončená

Praktické vojskové skúšky prototypu bojového obrneného vozidla 8x8 sa skončili, v tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

28.04.2018 11:54
obrnené vozidlo Foto:
Prototyp obrneného vozidla 8x8.
debata (10)

Ako ďalej spresnila, praktickú časť skúšok ukončil tento týždeň tím vojenských špecialistov. Prototyp bojového vozidla 8×8 je výsledkom spoločného slovensko-fínskeho vývoja. Nasledovať budú technicko-organizačné opatrenia, expertná analýza výsledkov a príprava materiálu pre vládu SR.

Vozidlo skúšali vojaci Ozbrojených síl SR a špecialisti Vojenského technického a skúšobného ústavu Záhorie (VTSÚ Záhorie) nepretržite od 19. marca do 26. apríla. Získané údaje z testov sa po skúškach vyhodnotia a zanalyzujú tak, aby výsledkom bol komplexný obraz o operačných a taktických parametroch vozidla. Výsledky sa spracujú do materiálu, ktorý následne minister obrany Peter Gajdoš predloží vláde aj s návrhom riešenia ďalšieho postupu.

Ako ďalej informovala hovorkyňa MO SR, praktické skúšky vyvrcholili streleckými skúškami protitankových riadených systémov vozidla. „Dodnes tak už prototyp prešiel celkovo podnikovými, technickými, kontrolnými a vojskovými skúškami na území Slovenska, ako aj Fínska. Jednotlivé testy boli zamerané predovšetkým na overenie všetkých technických parametrov a funkčnosti systémov obrneného vozidla 8×8. Súčasťou boli aj testy vo Fínskej republike, a to v náročných zimných klimatických podmienkach, kde sa teploty pohybovali až do mínus 25°C,“ cituje tlačová správa riaditeľa odboru plánovania vyzbrojovania a hospodárskej mobilizácie ministerstva obrany Igora Dobroviča.

Podľa člena fínskeho testovacieho tímu spoločnosti Patria Olliho Dahla sa „kombinácia fínskej platformy Patria a slovenského zbraňového systému TURRA sa ukázala ako veľmi efektívna. Máte skvelý tím, vďaka ktorému sme sa aj my veľa naučili, pretože ide o projekt vývoja, a teda nič nie je vopred pripravené“.

Ministerstvo obrany pripomenulo, že generálnym zhotoviteľom výskumno-vývojovej úlohy prototypu je slovenská akciová spoločnosť KONŠTRUKTA – Defence. Podľa rezortu je to „dôkazom snahy rezortu obrany zapojiť do tohto procesu v maximálnej možnej miere slovenský obranný priemysel, v zmysle Programového vyhlásenia vlády SR“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Ozbrojené sily SR #armáda SR #obrnené vozidlo #bojové vozidlo