Slovensko údajne pomáhalo Vietnamu pri únose finančníka, namočený má byť aj Kaliňák

Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung uverejnil informácie, ktoré môžu pre Slovensko znamenať medzinárodný škandál.

28.04.2018 19:13 , aktualizované: 21:31
kalinak Foto: ,
S podozrivými vietnamskými únoscami, ktorí uniesli funkcionára Trinh Xuan Thanha z Nemecka do Vietnamu, sa na Slovensku údajne stretol aj exminister vnútra Robert Kaliňák.
debata (197)

Ako ďalej informuje spravodajský portál Aktuality.sk Nemci sa pýtajú, či Slovensko pomáhalo vietnamskej tajnej službe pri únose, nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung priniesol mediálnu bombu, ktorá sa týka aj Slovenska. Konkrétne ide o únos vietnamského funkcionára Trinh Xuan Thanha, ktorý bol unesený z Nemecka do Vietnamu.

S podozrivými vietnamskými únoscami sa na Slovensku stretol aj exminister vnútra Robert Kaliňák. Nemci sa pýtajú, či Slováci pomáhali Vietnamcom v záverečnej fáze únosu, keď bolo treba prepraviť uneseného z Európy do Vietnamu.

Poškodené vzťahy

Portál ďalej pripomína, že Trinh Xuan Thanh bol predsedom predstavenstva a predsedom štátnej stavebnej spoločnosti. Dvakrát ho odsúdili za doživotie pre korupciu. Uniesli ho 23. júna 2017 a politickí analytici sa domnievajú, že za únosom bol výsledok boja o moc v Komunistickej strane Vietnamu. Za hlavného podozrivého a vodcu únosu sa považuje generál Hung. Trinh utiekol cez Laos a Thajsko do Turecka.

V auguste 2016 prišiel do Nemecka s diplomatickým pasom, kde žiadal o azyl. Vietnamská polícia to však nedovolila. Niekoľkokrát vyzvala nemecké úrady, aby ho vydali. Podľa tvrdenia nemeckého prokurátora ho napokon z Berlína uniesla vietnamská tajná služba.

Táto kauza značne poškodila vzťahy medzi Nemeckom a Vietnamom. Nemecká vláda je totiž presvedčená, že bývalý generálny riaditeľ štátnej stavebnej spoločnosti PetroVietnam Construction (PVC), dcérskej firmy ropného a plynárenského gigantu PetroVietnam, bol v júli 2017 odvedený z Berlína proti svojej vôli. Podľa jeho nemeckej obhajkyne sa Thanh stal obeťou politických machinácií. Vietnamská strana tvrdí, že do vlasti sa vrátil dobrovoľne.

Stretnutie na Bôriku

V článku portál informuje, že 26. júla 2017, tri dni po únose Trinh Xuan Thanha, odcestovalo niekoľko podozrivých prenajatým autom z Prahy. Podľa údajov GPS stálo auto zaparkované pri bratislavskom hoteli Bôrik. Hotel podlieha správe slovenskej vlády. A práve v deň, keď tam podozriví parkovali, sa na Bôriku konalo pracovné stretnutie vysokopostavených vietnamských a slovenských politikov.

Hotel Bôrik. Foto: hotelborik.com
Hotel Bôrik Hotel Bôrik.

Na stretnutí sa zúčastnil aj vietnamský minister verejnej bezpečnosti To Lam, ako aj generál Hung, hlavný podozrivý a údajný vodca únosu, píše Eurorespekt, uvádzajú Aktuality.sk. Zo slovenskej strany sa na stretnutí zúčastnili vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák a podpredseda vlády. Vyšetrovatelia považujú za pravdepodobné, že unesený Trinh sa v tomto čase nachádzal ešte stále v Európe.

Aktuality.sk sa následne sa v článku pýtajú – Prečo sa teda konalo toto stretnutie, na ktorom sa zúčastnilo hneď viacero vietnamských podozrivých? Rokovali Vietnam a Slovensko o tom, ako dostať Trinha z Európy? A Slovensko pritom – podľa okolností – možno dokonca aj pomáhalo? V správach slovenských médií sa v čase stretnutia písalo, že stretnutie malo slúžiť prehĺbeniu spolupráce v oblasti verejnej bezpečnosti. V tomto zmysle sa vyjadril aj minister Kaliňák. Pár dní po potom sa Trinh Xuan Thanh objavil vo vietnamskej televízii, dodáva sa v článku.

MV je znepokojené, že sme mohli byť zneužití

Ministerstvo vnútra (MV) SR je vážne znepokojené nad tým, že mohlo byť návštevou ministra pre vnútornú bezpečnosť Vietnamu generála To Lama zneužité na iné ako pracovné a priateľské stretnutie. Reaguje tak na informácie, ktoré sa objavili v nemeckých médiách a ktoré spájajú pracovnú návštevu generála To Lama s možnou akciou vietnamskej tajnej služby v Nemecku. TASR informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

„Máme za to, že takéto veci sa riešia iným, štandardným spôsobom. Ministerstvo vnútra SR od augusta minulého roku intenzívne spolupracuje s partnermi v Nemecku pri objasnení tejto záležitosti, pričom cestou medzinárodnej právnej pomoci poskytuje maximálnu súčinnosť“, uviedol tlačový odbor. Podľa MV SR bez ohľadu na to, že ide o prípad človeka, ktorý je vo Vietname trestne stíhaný za spreneveru 130 miliónov dolárov a korupciu.

„V prípade, že sa potvrdia informácie nemeckých orgánov, budeme to vnímať ako prejav hrubej nekorektnosti zo strany partnera z Vietnamu, zneužitie našej pohostinnosti na iné ako priateľské vzťahy a naštrbenie doteraz dobre sa rozvíjajúcich bilaterálnych vzťahov medzi obidvoma krajinami“, zareagoval rezort vnútra.

197 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Vietnam #únos #tajná služba #Robert Kaliňák #Slovenská informačná služba #SIS #kauza únosu Vietnamca