SaS žiada, aby škandál rodiny Richterovcov preskúmal aj NKÚ

Podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) je Fond na podporu kultúry národnostných menšín, ktorý zriadila vláda na popud koaličnej strany Most-Híd, nielen prerastený klientelizmom, ale nemá ani žiadne vnútorné kontrolné mechanizmy.

30.04.2018 15:58
debata (29)

Inak by sa podľa SaS nemohlo stať, že sa členovia rodiny Richterovcov dostali do ťažkého konfliktu záujmov, keď ako členovia komisie fondu rozhodli o pridelení dotácií vlastným neziskovkám. Agentúre SITA stanovisko strany SaS poskytla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

„Žiadame, aby ministerka kultúry Ľubica Laššáková vyvodila personálnu zodpovednosť voči vedúcim pracovníkom Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Žiadame, aby Najvyšší kontrolný úrad vykonal kontrolu hospodárenia fondu a aby príslušné neziskové organizácie rodiny Richterovcov vrátili dotácie pre netrasparentnosť ich pridelenia,“ vyhlásila podpredsedníčka NR SR za SaS a tímlíderka strany pre sociálne veci a sociálne vylúčené spoločenstvá Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Podľa strany SaS nie náhodou sú Richterovci v kuloároch označovaní nielen za ľudí blízkych Smeru, ale aj za „profi-Rómov“, keďže ich hlavný biznis je získavanie dotácií od štátu na marginalizované rómske komunity. „O rozsahu tohto škandálu hovoria čísla. Celkovo si rodina Richterovcov na základe svojho konfliktu záujmov zo 700-tisícového balíka odkrojila 141-tisíc eur,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Potvrdila, že podá podnet na Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny, ktorého je členom, aby sa týmto prípadom zaoberal.

Spravodajský portál aktuality.sk v pondelok informoval v článku „Veľká hostina: dotácie rozdávali brat a sestra, získal aj syn“ o podozrivom rozdeľovaní dotácií z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín na projekty pre rómsku národnostnú menšinu. V úvode článku, zverejnenom na aktuality.sk informujú, že štátny fond odobril 200-tisíc eur pre rómske rádio, jeho majiteľ sedel v komisii.

Článok pripomína, že po novom si mali menšiny nezávisle určovať, kde najviac potrebujú peniaze pre svoju kultúru. Pre túto novinku poslanci odklepli rozpočet osem miliónov eur. Menšiny si v lete zvolili svojich zástupcov a vznikli hodnotiace komisie podľa národností. „Fond má za cieľ podporu a rozvoj kultúry pre trinásť národnostných menšín, pričom jediná problematická sa javí rómska národnostná menšina," uviedol pre aktuality.sk riaditeľ fondu Norbert Molnár. V rómskej komisii sedeli súrodenci Marta a Ladislav Richterovci.

Ich neziskovky žiadali od komisie peniaze a aj ich dostali. Štát pošle súrodencom dotácie za viac ako 121-tisíc eur, organizácii sídliacej na adrese Ladislavovho syna ďalších 20-tisíc eur. Marta a Ladislav Richterovci na tom nevidia nič zlé, píše sa ďalej v článku.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #klientelizmus #Fond na podporu kultúry národnostných menšín #kontrolný mechanizmus #SASKA