Horskí záchranári pomáhali v Pieninách, Poliaka v Suchej Belej zachrániť nedokázali

V poludňajších hodinách záchranárov Horskej záchrannej služby požiadali prostredníctvom linky tiesňových volaní 112 o pomoc pre 67-ročného poľského turistu, ktorý stratil vedomie v rokline Suchá Belá.

01.05.2018 15:00 , aktualizované: 16:42
debata

Turista sa nachádzal nad Okienkovým vodopádom na ťažko dostupnom mieste rokliny. Na miesto hneď po nahlásení smerovali horskí záchranári aj posádka leteckých záchranárov. Do príchodu záchranárov okoloidúci turisti začali s oživovaním Poliaka.

Na mieste sa nachádzala aj náhodná lekárka, ktorá pomáhala turistom aj záchranárom s resuscitáciou. Po prílete lekára, ktorého posádka vrtuľníka vysadila na najbližšom dostupnom mieste, spoločne pokračovali v rozšírenej resuscitácii.

Napriek všetkej snahe zúčastnených sa poľského turistu zachrániť nepodarilo.

Horskí záchranári z Pienin v utorok pomáhali pltníkovi, ktorý vypadol z plte, i zranenému dievčatku. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že v dopoludňajších hodinách ich najprv privolali na pomoc poľskému pltníkov, ktorý vypadol z lode počas plavby.

Okolo plaviaci sa pltníci mu pomohli dostať sa na breh, 46-ročného muža potom v oblasti Huta horskí záchranári ošetrili. Terénnym vozidlom ho následne previezli na štátnu hranicu, kde si ho už prevzali poľskí kolegovia.

Krátko potom požiadali HZS o pomoc aj pre osemročné dievča, ktoré si pri páde z bicykla zranilo hlavu a rameno. Horskí záchranári ju na mieste ošetrili a transportovali ku Chate Lesnica, odkiaľ pokračovala v sprievode rodičov na ďalšie ošetrenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #horská záchranná služba #Pieniny