Ďalšie zhromaždenia Za slušné Slovensko budú v piatok 4. mája

Organizátori zhromaždení z občianskej iniciatívy Za slušné Slovensko sa stretli 30. apríla a 1. mája 2018 v Banskej Štiavnici, kde sa zhodli, že budú aj naďalej pokračovať v občianskych aktivitách po celom Slovensku.

01.05.2018 17:58
Za slušné Slovensko, Bratislava, zhromaždenie Foto:
Námestie SNP v Bratislave počas zhromaždenia Za slušné Slovensko.
debata (551)

Vyplýva to z oficiálneho stanoviska, ktoré iniciatíva poskytla agentúre SITA. Zhromaždenia budú pokračovať v piatok 4. mája po celom Slovensku s názvom „Za slušné Slovensko – predvečer svadby“. Organizátori si chcú takýmto spôsobom pripomenúť plánovaný sobáš zavraždeného novinára Jána Kucia a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Ten sa mal konať v sobotu 5. mája.

Zúčastnení občania budú mať na zhromaždeniach možnosť podpísať sa pod petíciu za referendum o predčasných parlamentných voľbách, ktorú organizujú odlišné iniciatívy. Piatkové zhromaždenia podporia aj slovenskí farmári, ktorí v piatok vyjdú do ulíc na poľnohospodárskych strojoch.

Zmena nenastane zo dňa na deň

„Občianska iniciatíva Za slušné Slovensko volá po trvalej zmene krajiny. Uvedomujeme si, že zmena nenastane zo dňa na deň, preto budeme robiť všetko preto, aby zo Slovenska bola či už po predčasných alebo riadnych voľbách lepšia, spravodlivejšia a slušnejšia krajina. Budeme upozorňovať na celoslovenské problémy a rovnako aj regionálne témy, keďže sme iniciatívou ľudí z celého Slovenska. Vyzývame všetkých ľudí, ktorí majú radi Slovensko, aby sa začali angažovať vo verejnom živote, nebáli sa nahlasovať korupciu a pomenovať problémy, ktoré vo svojom okolí vidia, a navrhovať ich riešenia. Nebojme sa osloviť poslancov obecných zastupiteľstiev, ale aj poslancov v parlamente. Politika musí byť službou,“ uvádzajú v stanovisku organizátori.

„Piatok 4. mája 2018, v predvečer svadby, ktorú mali mať Ján a Martina si uctíme ich pamiatku zhromaždeniami po celom Slovensku s názvom ‚Za slušné Slovensko – predvečer svadby‘. O mieste a čase jednotlivých zhromaždení budú informovať organizátori z konkrétnych miest. Spoločne ukážeme politikom, ktorí sa nám vysmievajú, že nikam neodchádzame, a že stále voláme po tom, aby bola politika službou – službou všetkým ľuďom, nie len „našim“ ľuďom. Budeme volať po vyšetrovaní káuz, o ktorých Ján a jeho kolegovia píšu," dopĺňa iniciatíva.

Za slušné Slovensko sleduje aj dianie vo verejnoprávnej RTVS. „Jednou z lekcií, ktorú nás smrť Jána Kuciaka naučila, je, že za slobodu médií sa musí postaviť aj verejnosť. No ak chceme slušnú políciu, súdy a úrady, potrebujeme aj slušné média, ktoré nie sú sluhami politikov. Preto spoločne verejne odmietame normalizáciu, ktorá začala v RTVS,“ uzatvorili organizátori. Na doterajšie zhromaždenia vyšlo do ulíc desaťtisíce občanov Slovenskej republiky.

551 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Za slušné Slovensko