Situácia vo vede na Slovensku je dlhodobo neuspokojivá, tvrdí Lubyová

Situácia vo vede na Slovensku je dlhodobo neuspokojivá. Uviedla to na tlačovej konferencii šéfka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Martina Lubyová (nominantka SNS) za účasti generálneho riaditeľa sekcie vedy a techniky MŠVVŠ SR Mareka Hajduka, ako aj vedcov z Fyzikálneho ústavu SAV Vladimíra Bužeka a Martina Venharta.

02.05.2018 13:55
ministerka školstva, MŠVVaŠ, Martina Lubyová Foto: ,
Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová.
debata (10)

„Uvedomujeme si, že situácia vo vede na Slovensku je dlhodobo neuspokojivá a že máme nízku mieru excelentnosti, nízku mieru zapojenia sa do medzinárodných, najmä európskych projektov a spoluprác. Chceme prijať niektoré cielené opatrenia na to, aby sa táto situácia zlepšila,“ povedala ministerka.

Slovensko ako člen EÚ má podľa nej možnosť zapájať sa do mnohých významných európskych a svetových projektov. "MŠVVŠ vyčleňuje ročne okolo 11 miliónov eur na členstvá v rôznych medzinárodných organizáciách a v medzinárodných projektoch. Návratnosť týchto prostriedkov nám kolíše od 40 do 100 percent, v závislosti od druhu projektu, ale často nejde len o možnosť merať alebo byť účastníkom projektu, ale aj o možnosť, aby slovenské firmy, dodávatelia a slovenskí výrobcovia mohli do takýchto medzinárodných projektov dodávať svoje výrobky.

Takže spolupráca nemá len vedecký rozmer, ale aj hospodársky rozmer. Potrebujeme zvýšiť návratnosť týchto prostriedkov, a preto sme sa rozhodli zverejniť prehľad výdavkov na členské príspevky v medzinárodných organizáciách," podotkla.

Informovala, že na financovanie vedecko-technickej spolupráce ide v roku 2018 zo štátneho rozpočtu (ŠR) celkom 35,99 milióna eur. Na financovanie projektovej spolupráce ide z uvedenej sumy v tomto roku zo ŠR 26,21 milióna eur, na financovanie mobilít na podporu spolupráce 306 000 eur a na financovanie členstva spolupráce SR v medzinárodných organizáciách 9,48 milióna eur.

Jedným z problémov slovenskej vedy je podfinancovanie

Na financovanie spolupráce v medzinárodných organizáciách bude podľa Lubyovej treba ešte asi šesť miliónov eur. „Budeme potrebovať zracionalizovať členstvá v medzinárodných organizáciách,“ podčiarkla.

„Uvedomujeme si, že jedným zo základných problémov slovenskej vedy je podfinancovanie. Nemáme dostatok prostriedkov na vedu. Vieme, že neplníme odporúčané horizonty do roku 2020 vo vzťahu k HDP. Problém však nie je len v prostriedkoch, ale aj v štruktúre alebo v prioritizácii priorít a prostriedkov u konkrétnych vedných oblastí. Treba sa teda sústrediť na podporu excelentnosti,“ dodala.

Pripomenula zároveň, že sa rokuje na úrovni tripartity o platoch vo verejnej sfére na budúci rok. „Vedci a výskumní pracovníci sa v minulosti akoby tabuľkovo odpútali od vysokoškolských pedagógov. Ocitli sa v starých zdravotníckych tabuľkách, ktoré svojho času boli výhodnejšie,“ vysvetlila.

V dôsledku toho, že sa však učiteľom navyšovali platy rýchlejším tempom, majú napríklad vysokoškolskí pedagógovia zaoberajúci sa vedou vyššie tarifné platy a tabuľky ako vedeckí a odborní pracovníci, ktorí neučia. „Chceli by sme tento stav odstrániť, aby sa rádovo asi 9000 vedcov, ktorí sú veľmi dôležití, dostalo do vyšších taríf,“ uzavrela Lubyová.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Lubyová #ministerka školstva #Marek Hajduk #Vladimír Bužek