Existuje video s Kuciakovým vrahom?

Je medzi policajnými dôkazmi v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj video s páchateľom? Viac ako mesiac po zverejnení posledných oficiálnych informácií z priebehu vyšetrovania sa objavili správy, že existuje kamerový záznam s možným vrahom.

03.05.2018 09:49 , aktualizované: 17:38
pochod za Jána a Martinu, Trenčín Foto: ,
Na snímke spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú pri Morovom stĺpe v Trenčíne.
debata (407)

Ten sa vraj mal v dome zavraždeného novinára a jeho snúbenice pohybovať opakovane. Špeciálna prokuratúra, ktorej prokurátor prípad dozoruje, tieto informácie nekomentovala. Bezpečnostný analytik upozorňuje, že ak sú pravdivé, vraždu zrejme nevykonal profesionálny páchateľ.

Na nové zistenia upozornil český denník Mladá Fronta Dnes., odvolal sa pri tom na portál Aktulity.sk., v ktorom Kuciak pracoval. „Vieme len to, že polícia má kamerový záznam, na ktorom je potenciálny vrah. A že bol zrejme v dome investigatívneho novinára a jeho snúbenice viackrát po sebe. Na záberoch mu však nevidno do tváre, takže s jeho identifikáciou to nebude jednoduché,“ píše na spomínanom webe autor článku Marek Vagovič. Podľa Mladej fronty Dnes novinár dodal, že má tieto informácie dôkladne overené. „Nevycucali sme si to z prsta, ale povedal to práve prokurátor, no informácia zapadla, nikto ju príliš nezverejňoval,“ cituje český denník novinára.

Páchateľ by za sebou zahladil stopy, možno by ten dom aj podpálil. Verzii o profesionálovi odporujú aj vysypané náboje na zemi. To skôr nasvedčuje tomu, že páchateľ bol v strese. Profesionál nie je v strese.
bezpečnostný analytik Milan Žitný

Dozorujúci prokurátor naposledy informoval o posune vo vyšetrovaní 26. marca. Spomenul vtedy, že polícia zadokumentovala pohyb pravdepodobného páchateľa. Nekonkretizoval však, či sa tohto človeka podarilo zachytiť na videu, alebo nejakým iným spôsobom. Nehovoril ani o tom, že by sa mal vrah v dome ocitnúť viackrát. Obec Veľká Mača (okr. Galanta), v ktorej sa vražda stala, je pod drobnohľadom 30 bezpečnostných kamier.

Dom Kuciaka a Kušnírovej sa však nachádza na ulici, na ktorej žiadna kamera nie je. Možného páchateľa tak mohla zachytiť niektorá kamera počas jeho pohybu v obci, prípadne kamera z auta. Polícia totiž pred časom vyzvala občanov, ktorí takúto kameru v aute majú a v deň vraždy jazdili v okolí Veľkej Mače, aby si záznamy zálohovali a informovali o tom políciu.

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová správy o údajnom kamerovom zázname či viacnásobnej prítomnosti vraha v dome nekomentovala. „Ku konkrétnym dôkazom sa nebude dozorový prokurátor bližšie vyjadrovať, aby sa nezmaril výsledok trestného konania. Ani na tlačovej besede sa prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry bližšie nevyjadril k spôsobu zadováženia dôkazov o pohybe páchateľa práve z vyššie uvedeného dôvodu,“ sprostredkovala Predajňová stanovisko špeciálnej prokuratúry.

Dom vo Veľkej Mači, kde býval Ján Kuciak so... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Veľká Mača, Ján Kuciak Dom vo Veľkej Mači, kde býval Ján Kuciak so svojou snúbenicou.

Už šesť týždňov je tak okolo posunu vo vyšetrovaní ticho. Prokuratúra nezverejnila ani to, čo hľadali koncom marca, mesiac po vražde, desiatky policajtov v lese neďaleko domu, v ktorom k ohavnému činu došlo, ani či boli v pátraní úspešní. Podľa medializovaných informácií mali hľadať vražednú zbraň.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný mieni, že ak bol páchateľ skutočne v dome viackrát, naznačuje to, že nešlo o profesionála. „Hovoril som to už vtedy, keď sa vedelo, ako vyzeralo miesto činu. A konzultoval som to s viacerými kvalifikovanými kriminalistami, všetci povedali to isté: profesionál sa takto nespráva,“ vysvetlil Žitný. Podľa jeho slov by takýto páchateľ zrejme chcel vedieť, aké informácie o ňom novinár mal, a preto by zobral počítače aj telefóny. Toto všetko však v dome zostalo.

„Páchateľ by za sebou zahladil stopy, možno by ten dom aj podpálil. Verzii o profesionálovi odporujú aj vysypané náboje na zemi. To skôr nasvedčuje tomu, že páchateľ bol v strese. Profesionál nie je v strese,“ pokračuje Žitný, podľa ktorého túto možnosť podporuje aj to, že Martina bola zavraždená za počítačom a Ján na ceste z pivnice. „Ani jeden nebol v pohybe od páchateľa. To znamená, že neboli v panike, evidentne tam vládla pokojná atmosféra,“ nazdáva sa analytik s dôvetkom, že nie je vylúčené, že obete svojho vraha poznali. „No a ten k nim v tom prípade mohol chodiť aj opakovane. A dovolím si povedať, že možno už orgány činné v trestnom konaní vedia aj meno, len ešte nemajú dôkazy také stopercentné, aby obstáli na súde,“ uzavrel Žitný.

K vražde novinára a jeho snúbenice došlo v stredu 21. februára vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Neznámy páchateľ zastrelil Jána dvoma ranami do hrude a Martinu jednou ranou do hlavy. Na mieste činu sa našli dve nábojnice a nevystrelené náboje, z domu nič nezmizlo a neboli zistené žiadne stopy zápasu. Dozorujúci prokurátor v marci informoval, že okolnosti nasvedčujú tomu, že išlo o vraždu na objednávku, nevylúčil však ani iné alternatívy.

Na prípade pracuje aj medzinárodný vyšetrovací tím, ktorého súčasťou sú okrem slovenských aj talianski vyšetrovatelia. Zapojili sa tiež zástupcovia Europolu a Eurojustu, ktorí poskytujú pre členov tímu pomoc vo forme analytického vyhodnotenia zabezpečených dôkazov a s tým spojené finančné a materiálne zabezpečenie.

© Autorské práva vyhradené

407 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka