Vietnamská delegácia prešla kontrolou, tvrdí vnútro

Záhada okolo uneseného podnikateľa z Vietnamu Trinha XuanaThanha, ktorý mal byť údajne vlani na palube slovenského vládneho špeciálu smerujúceho do Moskvy, zostáva stále neobjasnená.

03.05.2018 11:20 , aktualizované: 18:02
mzvsr, vietnamec Foto: ,
Vietnamský veľvyslanec Minh Trong Duong bol vo štvrtok na ministerstve diplomacie.
debata (15)

Rezort vnútra odmietol, že by meno tohto človeka bolo medzi pasažiermi špeciálu a tvrdí, že delegácia z Vietnamu prešla kontrolou. Vietnamský veľvyslanec Minh Trong Duong včera na ministerstve zahraničných vecí čelil v tejto veci otázkam, podľa našich informácií si vyžiadal čas na odpovede.

Celá delegácia mala diplomatické pasy a prešla riadnou kontrolou. Takéto meno medzi pasažiermi nebolo.
hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov

Generálny riaditeľ politickej sekcie ministerstva zahraničných vecí Marián Jakubócy v rozhovore s veľvyslancom požiadal o vysvetlenie závažných podozrení o zavlečení občana Vietnamu do vlasti. „Ak sa tieto podozrenia potvrdia, budeme to považovať za vážny incident s negatívnym dopadom na naše bilaterálne vzťahy. Dôrazne odmietame spájanie Slovenska s takýmto konaním, ktoré je neprípustným a odsúdeniahodným porušením medzinárodného práva,“ konštatoval Jakubócy podľa tlačovej správy ministerstva. Ako ďalej Jakubócy uviedol, v prípade, ak nebude vysvetlenie dostatočné, Slovenská republika si vyhradzuje možnosť prijatia ďalších opatrení v zmysle diplomatickej pra­xe.

Europoslanec a bývalý minister zahraničných vecí Eduard Kukan hovorí, že ak nastanú kritické momenty, Slovensko by mohlo povolať slovenského veľvyslanca do vlasti na konzultácie. „Bolo by to vyjadrením našej nespokojnosti s tým, ako sa k nám správa vietnamská strana. Zrejme by sa tiež ochladili vzájomné vzťahy,“ naznačil Kukan.

Policajti vedú Trinh Xuan Thanha na súd vo... Foto: SITA/AP, Doan Tan
Trinh Xuan Thanha, vietnam Policajti vedú Trinh Xuan Thanha na súd vo vietnamskom Hanoji. Snímka je z konca januára tohto roka.

Vietnamec Trinh Xuan Thanh, ktorý v domovskej krajine stál na čele štátnej stavebnej spoločnosti, bol obvinený z korupcie. Po úteku požiadal v Nemecku o azyl. Vlani v júli ho mali uniesť v Berlíne príslušníci vietnamskej tajnej služby. Krátko po únose sa konalo v Bratislave stretnutie ministra vnútra Roberta Kaliňáka s vietnamským ministrom vnútra. Delegácia z Vietnamu mala priletieť do Viedne, nakoniec pristála v Prahe. Slovenská strana jej preto poskytla letecký špeciál na prepravu z Prahy cez Bratislavu do Moskvy, kde mala ďalší program. Nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung vyslovili podozrenie, či Slovensko nepomáhalo pri únose.

Únos sa stal 23. júla 2017 v Berlíne, kde Trinha násilím vtiahlo niekoľko osôb do dodávky. Po udalosti podozriví odcestovali v prenajatom aute z Prahy do Bratislavy. Nemecké noviny informovali, že auto podľa údajov satelitnej navigácie GPS zaparkovali pred bratislavským vládnym hotelom Bôrik, kde sa v tom čase konalo stretnutie vietnamského ministra vnútra s ministrom Kaliňákom.

Analytik: Záhadné okolnosti

Rezort vnútra odmietol, že by mal na únose nejaký podiel. „Celá delegácia mala diplomatické pasy a prešla riadnou kontrolou. Takéto meno medzi pasažiermi nebolo,“ povedal Pravde hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Uviedol tiež, že nemali žiadnu informáciu o únose vietnamského občana. Zopakoval, že ministerstvo vnútra v tejto veci aktívne komunikuje v rámci medzinárodnej policajnej spolupráce so svojimi nemeckými partnermi a poskytuje detailné odpovede na otázky našich partnerov od augusta minulého roku. „Viac informácií momentálne nemôžeme poskytnúť,“ dodal Lazarov.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný povedal, že si nie je istý, či k preprave Trinha došlo tak, ako tvrdí nemecká strana, keď dala do súvislosti únos s návštevou vietnamskej delegácie na Slovensku. Záhadné sú aj okolnosti, ako mohlo dôjsť k prípadnému vstupu uneseného na palubu vládneho špeciálu. Žitný hovorí, že vietnamská strana mohla kalkulovať s tým, že tváre Vietnamcov sú podobné a my ich nevieme prečítať. „Ak napríklad niekto z pôvodných členov vietnamskej výpravy, ktorý pricestoval na Slovensko, sa vrátil späť sám trebárs cez letisko Viedeň a na uneseného boli vystavené doklady člena výpravy, tak všetko sedelo,“ dodal analytik.

V Nemecku sa už začal súdny proces so 47-ročným Longom N. H, ktorý mal vlani pomáhať pri únose Trinha. Slovenská informačná služba (SIS) nechcela povedať, či mala vlani informácie o únose občana Vietnamu a poskytla ich rezortu vnútra práve v čase návštevy vietnamskej delegácie v Bratislave. Hovorca SIS včera pre Pravdu povedal, že vzhľadom na prebiehajúci súdny proces v Nemecku sa SIS k medializovaným informáciám nebude verejne vyjadrovať.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #predvolanie #kauza únosu Vietnamca