Rezortu obrany chýba ruská munícia z čias Československej ľudovej armády

Ozbrojené sily (OS) SR preverujú možnú neúplnosť staršieho druhu dymovej munície ruskej výroby, dodanej do muničného skladu ešte za čias Československej ľudovej armády. TASR informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

03.05.2018 12:34 , aktualizované: 17:57
debata (30)

„Vojaci možnú nezrovnalosť zistili pri štandardnom preverovaní funkčnosti dlhodobo uskladnenej munície. V celkových počtoch munície nezrovnalosť nie je,“ povedala Capáková.

„Pri kontrole funkčnosti munície, ktorá je uložená v muničných skladoch dlhodobo, bolo zistené, že v nej z dôvodu toho, že neexplodovala, chýba určitá časť,“ informoval médiá minister obrany Peter Gajdoš (SNS) na výjazdovom zasadnutí vlády vo Vranove nad Topľou. V súčasnosti sa podľa neho vykonáva kontrola, o jej výsledkoch bude verejnosť informovať.

Vecou sa podľa rezortu obrany zaoberajú orgány činné v trestnom konaní. „Preto až do skončenia vyšetrovania je k uvedenej záležitosti vyhlásené informačné embargo,“ dodala Capáková.

V inom prípade v decembri minulého roka minister obrany Peter Gajdoš informoval o ukončení fyzickej inventarizácie zásob munície vo vojenských skladoch, ktorá sa v takejto forme na Slovensku uskutočnila vôbec po prvý raz.

Zistili, že rezortu obrany chýbajú granáty, RPG–75 a viac ako 200.000 kusov nábojov. Gajdoš vtedy uviedol, že zistené nedostatky mohli nastať aj pred mnohými rokmi a tiež informoval o vyvodení zodpovednosti voči konkrétnym osobám a prijatých opatreniach do budúcnosti.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #munícia #miniesterstvo obrany #chýbajúca munícia