Výbor k napätiu v RTVS: Rezník musí lepšie komunikovať s verejnosťou

Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá dnes zobral na vedomie informáciu o súčasnom stave vo verejnoprávnom Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), ktorú podal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Výbor odporúča zlepšiť komunikáciu RTVS s verejnosťou.

03.05.2018 13:33 , aktualizované: 16:58
Bratislava NR SR výbor kultúra médiá rezník Foto: ,
Rokovanie Výboru NR SR pre kultúru a média. Na snímke vľavo generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Jaroslav Rezník prichádza na rokovanie výboru.
debata (95)

V úvode rokovania výboru podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) vyhlásil, že je znechutený z debaty, ktorá sa okolo situácie v RTVS vedie, a kritizoval dnešné spoločné vyhlásenie, pod ktoré sa podpísalo vyše 190 novinárov z rôznych médií, v ktorom vyjadrujú znepokojenie zo súčasného diania v RTVS. „Čokoľvek tu povieme, ortieľ už je povedaný. Akokoľvek sa budeme snažiť, sme pre vás politická moc, ktorá sa snaží umlčať novinárov. Viac k tejto téme ani nepoviem, lebo už je rozhodnuté,“ povedal Bugár.

Rezník vylúčil zasahovanie politickej moci

Žiadna politická moc nezasahovala, nezasahuje a nebude zasahovať do vysielania RTVS. Na rokovaní výboru to uviedol generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník.

„Zároveň zdôrazňujem, že kým na tomto poste budem, nebude do vysielania RTVS zasahovať ani žiadna iná moc,“ vyhlásil Rezník, ktorý pred výbor predstúpil na základe návrhu podpredsedu NR SR a člena výboru Bélu Bugára (Most-Híd).

Rezník dal svoje vyjadrenia do súvislosti so štvrtkovým medializovaným vyhlásením časti novinárskej obce, označujúcej posledné kroky vedenia RTVS ako umlčiavanie kritikov. „To, čo spustilo túto lavínu, je fakt, že sa vedenie spravodajstva rozhodlo nepredĺžiť spoluprácu so štyrmi redaktormi,“ skonštatoval Rezník s tým, že za éry jeho predchodcov ukončila RTVS spoluprácu so stovkami zamestnancov vrátane redaktorov.

„Napriek tomu, čo sa v médiách objavuje, deklarujem, že spravodajstvo RTVS pracuje slobodne,“ zdôraznil Rezník. Uviedol, že ho veľmi znechucuje spájanie RTVS s pojmom normalizácia. „Normalizácia je vtedy, keď nechcete súhlasiť, že udalosti z augusta 1968 boli bratskou pomocou, ale stojíte za tým, že to bola okupácia a následkom toho vás vyhodia z práce a ďalších päť rokov si neškrtnete ani na stavbe,“ povedal.

Reportéri budú pokračovať

Ohradil sa i voči slovám o zrušení investigatívy v RTVS. „Urobili sme kroky, vďaka ktorým má tento druh publicistky oveľa väčšiu sledovanosť,“ zdôraznil. Potvrdil aj prípravu pokračovania Reportérov, ktorí by sa do vysielania mali dostať na jeseň v profesionálnejšom formáte, ako tomu bolo v predchádzajúcom období.

Podľa Bugára mohol manažment RTVS veci, ktoré sa „prepierajú“ v médiách, odkomunikovať lepšie. Súčasne vyjadril znechutenie nad tým, čo si o tejto téme prečíta v médiách. "Myslím si, že aj keby tu padli akékoľvek argumenty, niektorých by aj tak nezaujímali, pre nich je to rozhodnuté,“ uviedol ohľadom medializovaného vyhlásenia skupiny novinárov.

Predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer) pripomenul, že za Rezníka ako šéfa RTVS hlasovalo v parlamente 95 poslancov, teda aj poslanci z radov opozície. Maďarič sa s tým podľa Jarjabka zrejme doteraz nezmieril. Nezaradený poslanec Peter Marček uviedol, že treba dať Rezníkovi čas, aby boli viditeľné výsledky jeho práce. Karol Farkašovský (SNS) uviedol, že nový manažment má právo robiť personálne zmeny. Nevidí problém v tom, že ľudia z politiky sa vrátia späť do médií. „Prečo by sa nemohli vrátiť do médií?“ pýtal sa. Maďarič následne uviedol, že môže sa vrátiť skúsený človek z politiky, ale nie hneď na vysokú pozíciu.

Murín nebude spolupracovať s RTVS

Gustáv Murín končí spoluprácu s RTVS. Na rokovaní výboru o tom informoval Jaroslav Rezník. Na výbore referoval o aktuálnej situácii v RTVS v súvislosti s medializovanými informáciami o napätej atmosfére v spravodajstve.

„Ešte pred rokovaním rady a týmto verejným vypočutím som dostal v tomto znení sms,“ povedal. Na odôvodnenosť spolupráce s Murínom sa ho na výbore pýtala Natália Milanová (OĽaNO), poukazovala pritom na spájanie Murínovho mena so šírením dezinformácií a konšpiračných teórií. Rezník poznamenal, že Murín spolupracoval s RTVS už v minulosti bez toho, aby jeho pôsobenie niekto spochybňoval.

Maďarič žiadal jasné stanovisko

Dušan Jarjabek sa Kákoša, ktorý dozorný orgán verejnoprávneho vysielateľa zastupoval, pýtal, či sa redaktori nespokojní so súčasným stavom i spôsobom vedenia sekcie spravodajstva a publicistiky obrátili na Radu.

„Nikto tak neurobil, nikto nás nepožiadal o stretnutie,“ informoval Kákoš, ktorý pritom poukázal na nie šťastne zvolenú formu komunikácie. „Ak je záujem riešiť problém, je potrebné sa obrátiť na tých, ktorí to môžu urobiť v rámci svojich kompetencií,“ zvýraznil a poukázal na to, že otvorený list nespokojných redaktorov nebol adresovaný ani vedeniu, ani Rade RTVS.

„Bol adresovaný divákom a poslucháčom, no naozaj neviem ako diváci a poslucháči môžu vstúpiť do riešenia,“ povedal Kákoš. Mieni, že celú situáciu ešte viac zhoršuje jej prenášanie do virálneho prostredia sociálnych sietí. „Neteší nás súčasný stav,“ skonštatoval. Zdôraznil zároveň, že Rada nedostala v tomto prípade žiadny podnet na porušenie zákona.

Bývalý minister kultúry Marek Maďarič (Smer) si myslí, že by napriek obmedzeným kompetenciám mala Rada RTVS zaujať stanovisko k súčasnej situácii. „Je to natoľko vážne, že nie je možné sa skrývať za to že Rada nebola adresátom otvoreného listu nespokojných členov spravodajstva a publicistiky,“ povedal Maďarič.

Dubačová: Vedenie RTVS zlyhalo

Podpredseda parlamentného mediálneho výboru Karol Farkašovský (SNS) v súvislosti s udalosťami v posledných týždňoch zdôraznil, že verejnoprávne spravodajstvo musí ostať nestranné a objektívne, bez prejavov politických sympatií vo výstupoch redaktorov. „Názor na dianie nech si urobí divák či poslucháč na základe vyvážených a nestranných informácií, nesmie mu ho podsúvať redaktor,“ upozornil.

Nezaradená poslankyňa Viera Dubačová vyhlásila, že súčasná situácia v RTVS je dôkazom zlyhania jeho vedenia a žiadala Radu o preskúmanie situácie. Jej návrh uznesenia však neprešiel. Peter Marček, taktiež nezaradený poslanec NR, vyzval, naopak, k tomu, aby sa celá záležitosť nezneužívala na politické ciele a vyvolávanie nevraživosti v spoločnosti.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #výbor pre kultúru a médiá #Rozhlas a televízia Slovenska