Matovič obviňuje Sakovú zo špinavého biznisu, ministerka sa od toho dištancuje

Firma ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer) a jej bývalého manžela mala v roku 2012 kúpiť pozemok s halou v Pezinku, pričom transakcia vykazuje všetky znaky legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to vyhlásil líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) zareagovala, že kúpa sa podľa nej týkala výlučne jej vtedajšieho manžela. Pripomenula tiež, že nešlo o obchod so štátom.

03.05.2018 13:49 , aktualizované: 16:56
debata (130)

V roku 2011 podľa jeho slov firma Vodný záchranný systém kúpila za 186 000 eur pozemok s výmerou 1971 štvorcových metrov medzi centrom Pezinka a sídliskom Sever, na ktorom je vybudovaná hala s plochou takmer 1500 štvorcových metrov.

V roku 2012 ho táto firma predala spoločnosti In Company, ktorej papierovým vlastníkom bol exmanžel ministerky vnútra, ale keďže manželia nemali zrušené bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, majiteľkou bola aj vtedajšia vedúca služobného úradu ministerstva vnútra a terajšia ministerka. In Company kúpila nehnuteľnosti za 50 000 eur.

V súčasnosti sa podľa neho uvedené nehnuteľnosti ponúkajú na internete v inzeráte z apríla 2018 za 339 000 eur. "Manželia Sakovci urobili ďalší záhadný biznis a to tak, že v Pezinku kupujú halu za 50 000, napriek tomu že rok predtým ju majiteľ kúpil za 186 000 eur. Dnes, po piatich rokoch halu, ktorú kúpili za 50 000 eur, začo nekúpite ani ten pozemok na takomto mieste, predávajú za 339 000 eur, zarábajú na ňom 289 000 eur, zisk za päť rokov 578 percent, povedal líder OĽaNO.

Podľa Matoviča mala Saková čierne peniaze

Obe firmy podľa neho sídlia na rovnakej adrese a na účtovných závierkách majú rovnaké kontaktné číslo. Matovič tvrdí, že nehnuteľnosti, ktoré Sakovci kúpili za 50 000 eur, sa oficiálne predávali za 300 000 eur. „Toto má všetky znaky legalizácie príjmov z trestnej činnosti, pani ministerka vnútra, je to paragraf Trestného zákona,“ vyhlásil Matovič, podľa ktorého za obchodom nemusí byť to, že firme Vodný záchranný systém Saková dala nejakú zákazku a ten sa následne revanšoval.

„Môže za tým byť aj to, že ste mali čierne peniaze, ktoré pochádzali ktovie odkiaľ, nezdanené, ktoré ste potrebovali legalizovať,“ vyhlásil líder OĽaNO, podľa ktorého mohli Sakovci dať predávajúcemu ponuku na kúpu s tým, že na „papieri“ potrebujú mať uvedenú čo najnižšiu sumu.

Ministerka odkazuje Matovičovi: Vysvetlite kúpu pozemkov v Trnave

Pán Matovič už fakt niekedy nevie, ako zaútočiť na ministerstvo vnútra. Dnes zaútočil nejakým spôsobom na firmu môjho exmanžela, tá existuje od roku 2004, nikdy som nebola súčasť tej firmy, ani som tam majetkovo nefigurovala a hlavne celý ten obchod, ktorý nakreslil, nebol žiaden obchod, ktorý by sa týkal obchodu so štátom, vysvetlila novinárom ministerka počas výjazdového rokovania vlády vo Vranove nad Topľou.

Matovičovi naopak odkázala, aby vysvetlil, ako lacno prišiel k pozemkom v Trnave pri obchodovaní s Jozefom Majským, ktoré kúpil o polovicu lacnejšie ako určil znalecký posudok. Znemožnil tak vlastne a znížil odškodnenie viacerých ľudí, ktorí prišli o svoje peniaze, keď veľkopodnikateľ Majský vytuneloval spoločnosti BMG Invest a Horizont, doplnila.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Denisa Saková #Sakovej nehnuteľnosť