Na dohasení požiaru v Tatrách pracuje stále viac ako 80 hasičov

Hasiči od skorého rána pokračujú v hasiacich prácach pri požiari lesa vo Vysokých Tatrách.

03.05.2018 14:55 , aktualizované: 04.05.2018 11:54
požiar, tatry Foto: ,
Požiar v oblasti Kežmarských Žľabov vo Vysokých Tatrách.
debata (43)

Vo Vysokých Tatrách stále pokračujú hasiace práce pri požiari lesa, ktorý vypukol vo štvrtok (3.5.) pred 13.00 h. Hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová (HaZZ) informovala, že požiar, ktorý sa v noci nerozšíril, sa hasičom darí držať pod kontrolou, a bol lokalizovaný v piatok krátko pred 11.00 h.

„Na mieste je vybudovaný jazierkový systém so šiestimi jazierkami. Momentálne pri požiari zasahuje viac ako 80 hasičov, a to z hasičských staníc v Poprade, Vysokých Tatrách, Kežmarku, Levoči, Mengusovciach, Prešove a z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Stred,“ dodala hovorkyňa s tým, že pri udalosti pomáhajú tiež dobrovoľní hasiči z obcí Šuňava, Štrba, Batizovce, Liptovská Teplička a Spišský Štiavnik.

Pomáhajú aj dva vrtuľníky

Podporu zo vzduchu tvoria dva vrtuľníky z letky ministerstva vnútra a Ozbrojených síl SR, ktoré od rána zhodili na postihnuté miesto už približne 87 000 litrov vody.

Podľa prezidenta HaZZ Alexandra Nejedlého je najpravdepodob­nejšou príčinou vzniku požiaru ľudský faktor, a teda manipulácia s otvoreným ohňom. Oheň zasiahol plochu približne 30 hektárov v 4. a 5. stupni ochrany prírody v lokalite Kežmarské Žľaby.

„Prostredníctvom vykonaného prieskumnému letu vrtuľníkom bolo zistené, že sa požiar v noci podarilo udržať pod kontrolou a už sa nerozširuje ďalej,“ informovala hovorkyňa prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Požiar lesa v 4. a 5. stupni ochrany prírody vypukol vo štvrtok (3.5.) krátko pred 14. hodinou a zasiahol približne 30-hektárovú lokalitu v oblasti Kežmarské Žľaby. Počas štvrtka s ohňom bojovalo asi 50 profesionálnych i dobrovoľných hasičov, moduly pozemného hasenia a tiež dva vrtuľníky.

Pre nebezpečenstvo požiaru v poobedňajších hodinách evakuovali z terénu 800 až 1200 turistov a dočasne uzavreli viaceré turistické chodníky vedúce ku Chate pri Zelenom plese a Chate Plesnivec i ďalšie trasy.

Šéf Horskej záchrannej služby Jozef Janiga v tejto súvislosti apeloval na turistov, aby sa miestu požiaru ako i jeho okoliu vyhýbali a nekomplikovali tak zásah hasičov a chránili si zdravie.

Uzatvorený je jediný chodník

Turistické chodníky v požiarom postihnutej oblasti vo východnej časti Vysokých Tatier sú po krátkodobej uzávere opäť otvorené. Horská záchranná služba informovala, že výnimkou je žlto značená turistická trasa vedúca od smerovníka Čierna voda na Chatu Plesnivec. Tá ostáva naďalej uzavretá.

„Apelujeme na turistov, aby dodržiavali pokyny a usmernenia službukonajúcich príslušníkov záchranných zborov, aby zbytočne nevstupovali na územia, kde prebieha hasenie požiarov a nekomplikovali tým práce záchranárov,“ upozorňuje HZS.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #Vysoké Tatry #evakuácia #požiar v Tatrách #Kežmarské Žľaby