Danko v Luxembursku: Nevyhostiť ruských diplomatov nebol hriech

Slovensko sa aj v Luxembursku presvedčilo, že nevyhostiť ruských diplomatov nebol hriech. Uviedol na margo kauzy otravy ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry predseda NR SR Andrej Danko (SNS) po stretnutí s predsedom luxemburskej Poslaneckej snemovne Marsom Di Bartolomeom v Luxemburgu.

03.05.2018 18:32 , aktualizované: 18:54
Luxembursko SR Danko návšteva oficiálna Foto: ,
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko počas oficiálnej návštevy Luxemburského veľkovojvodstva. Na snímke spolu s luxemburským predsedom Poslaneckej snemovne Marsom Di Bartolomeom počas stretnutia v Luxemburgu.
debata (17)

„Luxembursko nevypovedalo ruských diplomatov a sme toho názoru, že svet má veľké problémy, ktoré bez Ruska nedokáže vyriešiť,“ uviedol Bartolomeo. Danko s ním súhlasil a uviedol, „že Slovensko neurobilo nič neštandardné a netradičné a že nebol žiaden hriech nevyhostiť ruských veľvyslancov. To, čo sme doma ťažko argumentovali, sa mi dnes aj na medzinárodnej scéne len potvrdzuje, a to je to, že na zahraničnej scéne netreba konať unáhlene.“

Vražda Kuciaka sa Bartolomea dotkla

Partneri hovorili aj o vražde slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Predseda luxemburskej snemovne povedal, že sa ho dráma vraždy Jána Kuciaka veľmi dotkla, keďže on sám dlho pôsobil ako novinár. „Vítam všetko úsilie vyvinuté na to, aby sa našiel vrah tohto novinára, pretože sloboda tlače, sloboda prejavu, právny štát i solidarita sú základné hodnoty EÚ a my v týchto oblastiach nemôžeme robiť kompromisy,“ uviedol Bartolomeo. „Som veľmi rád, že naši partneri vnímajú to, že je vytvorený medzinárodný vyšetrovací tím, a všetci si želáme, aby ten blázon a šialenec, ktorý to urobil, zhnil v base,“ vyhlásil Danko.

Pri diskusiách sa partneri dotkli aj témy migrácie. Predseda luxemburskej Poslaneckej snemovne uviedol, že prisťahovalectvo pre jeho krajinu nikdy neznamenalo nebezpečenstvo. „Vždy sme ho vnímali ako príležitosť,“ dodal a zdôraznil, že až 47 percent obyvateľov Luxemburska tvoria prisťahovalci. Bartolomeo slovenský prístup v otázke migrácie označil za „rozumný“.

Obaja predsedovia skonštatovali, že slovensko-luxemburské vzťahy sú na výbornej úrovni. Zhodli sa, že budú pracovať na ich posilňovaní.

Danko pozval na Slovensko zástupcov krajín Beneluxu

V rámci nadchádzajúceho slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke (V4) Danko pozval na Slovensko zástupcov krajín Beneluxu.

Podľa Danka je podstatné, aby sa formát V4-Benelux posilňoval. Štáty Beneluxu a štáty V4 si majú veľa čo povedať," vyhlásil Danko. Spresnil, že ide napríklad o otázky migrácie. Počas takýchto rokovaní sa podľa neho štáty dokážu oveľa lepšie pripraviť aj na európske otázky.

Návšteva by sa mohla uskutočniť na jar budúceho roka, keď sa bude prelínať slovenské predsedníctvo vo V4 s predsedníctvom Luxemburska v Beneluxe. Slovensko predsednícku štafetu vo V4 preberie 1. júla.

Na programe predsedu parlamentu SR je aj návšteva obce Schengen, kde si prehliadne pamätník podpisu Schengenskej dohody a Schengenské múzeum.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #krajiny V4 #Benelux #vražda novinára Jána Kuciaka #kauza Skripaľ