Vláda vo Vranove nad Topľou rozdelila milión eur a hodnotila akčný plán

Informatívnou správou o realizácii akčného plánu rozvoja okresu Vranov nad Topľou, patriaceho medzi najmenej rozvinuté okresy Slovenska, sa na svojom štvrtkovom výjazdovom rokovaní v sídle okresu zaoberala vláda SR.

03.05.2018 18:45 , aktualizované: 19:03
SR Vranov vláda schôdza rokovanie výjazdové Foto: ,
Na snímke zľava prednosta Okresného úradu vo Vranove nad Topľou Andrej Krišanda, predseda vlády SR Peter Pellegrini a zástupca primátora mesta Vranov nad Topľou Michal Tkáč počas tlačovej konferencie po skončení výjazdového rokovania vlády SR vo Vranove nad Topľou 3. mája 2018.
debata (3)

Medzi hlavné okruhy dvojhodinového stretnutia patrila cestná infraštruktúra a cestovný ruch. V tejto súvislosti premiér Peter Pellegrini informoval o rozhodnutí vrátiť na Domašu loď, o ktorú žiadali obce v okolí rekreačnej oblasti. Na rokovaní sa vláda venovala aj stále neobsadenému priemyselnému parku Ferovo vo Vranove nad Topľou. V otázke zamestnanosti avizoval predseda vlády vytvorenie 200 až 250 pracovných miest v spoločnosti Bukóza Holding.

Okrem hodnotenia plnenia akčného plánu vláda na zasadnutí uvoľnila na podporu regiónu finančné prostriedky z kapitoly Všeobecná pokladničná správa vo výške milión eur. Rozdelila ich na 66 projektov obciam, občianskym združeniam a farnostiam okresu.

Najvyššia suma z prerozdelených peňazí vo výške 150-tisíc eur pôjde na zateplenie a výmenu okien na budove Základnej školy Bernolákova vo Vranove nad Topľou. Suma 60-tisíc eur je určená na rekonštrukciu strechy na budove Základnej umeleckej školy Hanušovce nad Topľou a 30-tisíc eur pôjde na výstavbu chodníka k zdravotnému stredisku, kultúrnemu domu a železničnej stanici v obci Soľ.

Po 20-tisíc eur vláda schválila na výstavbu prívodu vody do rómskej osady v obci Ondavské Matiašovce, rekonštrukciu havarijného stavu cesty v obci Komárany, výmenu okien, dverí a rekonštrukciu strechy materskej školy Kladzany, ako aj na vytvorenie dvoch pracovných miest v oblasti starostlivosti o seniorov v obci Kvakovce.

Premiér chce presunúť agendu menej rozvinutých regiónov pod Rašiho

Predseda vlády Peter Pellegrini informoval, že v problematike regionálnych rozdielov pripravuje zmeny v kompetenciách. Na budúci týždeň v stredu (9.5.) má vláda prerokovávať návrh štatútu Rady vlády pre menej rozvinuté regióny.

Na jej čelo navrhnem podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho. Celú problematiku odstraňovania regionálnych rozdielov v rámci Slovenska už nemôže riadiť splnomocnenec vlády (pre podporu najmenej rozvinutých okresov), ale musí byť povýšená na úroveň podpredsedu vlády, ktorý má okrem iného v portfóliu aj samotné koordinovanie čerpania eurofondov, konkretizoval predseda vlády.

Preto navrhne, aby sa postupne celá táto agenda presunula na Rašiho. Aby to malo váhu, aby to malo jasného zástupcu, ktorý sa vo vláde bude za túto oblasť zodpovedať. V tom prípade si ani nemyslím, že z dlhodobého hľadiska bude vláda potrebovať splnomocnenca, povedal premiér. Podpredseda vlády (Raši) je tou správnou osobou, ktorá od najbližších týždňov prevezme celú túto agendu a bude sa plne zodpovedať vláde SR za napĺňanie jednotlivých akčných plánov a zmierňovanie regionálnych rozdielov v SR.

Rovnako bude postupovať aj pri ďalších splnomocnencoch vlády. Podľa jeho slov ich kompetencie by mali prejsť na konkrétnych ministrov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #výjazdové rokovanie #Vranov nad Topľou