Stovky ľudí okolo budovy Slovenského rozhlasu vytvorili živú reťaz

Pre situáciu v RTVS podvečer ľudia okolo budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave vytvorili živú reťaz.

03.05.2018 19:56
PROTEST: Postavme sa za nezávislú RTVS Foto: ,
Účastníci vytvorili živú reťaz okolo budovy Slovenského rozhlasu počas protestu s názvom: Postavme sa za nezávislú RTVS.
debata (159)

„Na začiatku akcie bolo prítomných približne 200 ľudí. Podľa organizátorov celkový počet účastníkov dosiahol 500,“ napísala RTVS na svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

Cieľom je pripomenúť vedeniu verejnoprávneho média, že televízia i rozhlas patria ľuďom a nie jeho vedeniu. Ako povedal ohlasovateľ zhromaždenia a zároveň študent masmediálnej komunikácie Adam Bajo z Paneurópskej vysokej školy, živá reťaz je tiež symbolom toho, že ľudia sú to, čo bráni RTVS. Pripomenúť tiež má, že ak sa v televízii alebo v rozhlase niečo zlé deje, netreba sa báť proti tomu postaviť.

„Ľudia reťaz vytvárajú sami, netreba ich vôbec organizovať,“ poznamenal Bajo s tým, že pred budovu rozhlasu prišli ľudia, ktorí vedia, čo chcú, a nechcú to, čo sa v RTVS deje. „Videl som tu Kristiána Čekovského,“ odpovedal ohlasovateľ na otázku, či sa do reťaze zapojili aj redaktori, s ktorými televízia minulý týždeň ukončili spoluprácu.

V liste, ktorý ohlasovatelia živej reťaze adresujú generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi, uvádzajú, že Slovensko potrebuje nezávislú RTVS.

Zľava: Organizátori protestu Simon Ronec a Adam... Foto: SITA, Braňo Bibel
PROTEST: Postavme sa za nezávislú RTVS Zľava: Organizátori protestu Simon Ronec a Adam Bajo počas zhromaždenia s názvom: Postavme sa za nezávislú RTVS pred budovou Slovenského rozhlasu.

„Degradovanie redaktorov za prejavený názor sú praktiky z deväťdesiatych rokov, ba dokonca z iných režimov. Vysvetlite verejnosti svoje kroky! V období, keď celým Slovenskom otriasla vražda novinára a jeho snúbenice, je otázka slobodnej a nezávislej novinárskej práce o to dôležitejšia,“ píšu v liste. Vyzývajú v ňom tiež riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka a vedúcich pracovníkov spravodajstva, aby rýchlo vyriešili napätú situáciu v redakcii a svoje vnútorné rozpory riešili interne a kultivovane.

„My, občania Slovenskej republiky, nedopustíme normalizáciu pomerov a nedovolíme, aby ťažko vybudovaná dôvera bola zničená,“ uzatvárajú ohlasovatelia živej reťaze list Rezníkovi.

RTVS v piatok 27. apríla nepredĺžila zmluvy štyrom externým pracovníkom spravodajstva RTVS.

Výpovede dostali štyria redaktori televízneho spravodajstva – kultúrna redaktorka Jana Masárová, redaktor zahraničia Matúš Dávid a redaktori domáceho spravodajstva Matúš Baňovič a Kristián Čekovský, výpoveď dala redaktorka a moderátorka rozhlasového spravodajstva Jana Maťková a editorka a dramaturgička Nikola Bajánová.

Zhruba 170 novinárov zo slovenských médií po tomto kroku podpísalo spoločné vyhlásenie, v ktorom vyjadrujú znepokojenie zo súčasného diania v RTVS, ktoré nastalo len krátko po vražde novinára Jána Kuciaka. "Nové vedenie RTVS cielene šikanuje, obmedzuje a zbavuje sa dlhoročných novinárov, ktorí v posledných rokoch zásadným spôsobom prispeli k obnoveniu dôvery verejnosti vo verejnoprávne mé­diá.

Televíziu a rozhlas normalizujú ľudia, ktorých kariéra sa viac spája s politickým marketingom a PR ako s povolaním novinára. Ich súčasné kroky nenaznačujú, že sú schopní aspoň udržať doterajšiu kredibilitu spravodajských a publicistických relácií. Vo vysielaní sa začína prejavovať cenzúra a dozvedáme sa o pokusoch pretláčať do vysielania konšpirácie alebo propagandu. Redaktori, ktorí sa proti týmto praktikám verejne ohradia, sa stávajú obeťami perzekúcie vedenia," píše sa v spoločnom vyhlásení novinárov.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #RTVS #sloboda médií