Farmári protestovali: Pôda sa predáva cudzincom, máme všetci pracovať v automobilkách?

Z Nového Mesta nad Váhom a Bolešova vyšlo po trinástej hodine osem traktorov, po ceste sa k nim pridávali ďalšie. V Trenčíne brzdili dopravu, čo sa najviac prejavilo v Zámostí na kruhovom objazde pri Slovliku.

04.05.2018 10:56 , aktualizované: 20:13
farmári, protest, trenčín, traktor Foto: ,
Protest farmárov na traktoroch v Trenčíne.
debata (67)

„Protestujeme, pretože sa už nemôžeme pozerať na to, čo sa na Slovensku deje. Je nám z toho smutno. Čoskoro Slovensko prestane byť slovenským. Tí, čo majú plné ústa národa a pôdy a zeme, ju bez problémov predávajú cudzincom. Veľkopodnikatelia skupujú pôdu, o chvíľu nebude ani Slovensko slovenské, budeme cudzincami vo vlastnom štáte. Toto nás trápi najviac,“ povedal farmár Peter Sučanský, ktorý protestuje spoločne so synom.

„Ako malých farmárov nás trápi aj to, že nemáme rovnaké práva ako veľkí farmári. Veľkých farmárov chráni zákon o poľnohospodárskom podniku, ktorý ochraňuje podniky ešte z čias socializmu, majú zvláštne postavenie, preto sa tieto podniky predávajú v celosti, nik veľkopodnikateľov neruší a nerobí z ich podnikov akciovky. V celej západnej Európe sa pri každej ceste pasú kravy. To je preto, že tam fungujú malí farmári, ale u nás malých farmárov potláčajú a ešte aj mladým ľuďom, ktorí chcú pracovať, to nechcú dovoliť. U nás chcú, aby sme všetci pracovali v automobilkách,“ dodal Sučanský.

Poľnohospodári žiadali vytvoriť nezávislý vyšetrovací tím so zapojením vyšetrovateľov z Európskej únie na vyšetrenie subvenčných podvodov a trestných oznámení pochádzajúcich od poľnohospodárov.

Požadovali prehodnotiť zmluvy SPF

Taktiež chceli, aby parlament prijal zákon, kde bude ukotvené obmedzenie nadobúdania pôdy podľa výmery a len pre fyzické osoby s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky. Medzi ich ďalšími požiadavkami je aj zachovať stav náhradných pozemkov až do celkovej komasácie pôdy, ako to bolo v minulosti.

Požadovali tiež prehodnotiť či zrušiť zmluvy Slovenského pozemkového fondu (SPF) s doterajšími užívateľmi a zaviesť riadne, korektné a transparentné pravidlá prideľovania pôdy tak, aby sa k pôde SPF prednostne dostali miestni mladí a malí poľnohospodári.

Chceli tiež, aby Poľnohospodárska platobná agentúra vyplácala dotáciu len subjektu, ktorý má k pôde právny vzťah, to znamená len tomu, kto ju vlastní alebo má na ňu nájomnú zmluvu, alebo ju má v náhradnom užívaní.

Napokon to bola požiadavka vytvoriť tzv. Komisiu poľnohospodárov ako strategického a poradného partnera Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Rezort by vychádzal a opieral sa vo všetkých svojich legislatívnych zámeroch o tento orgán. Poľnohospodári by tak lepšie a efektívnejšie kontrolovali tvorbu agropolitík, uvádzajú organizátori protestu.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #protest #Za slušné Slovensko