Kauza policajnej šikany rómskych chlapcov sa vracia na okresný súd

Košický krajský súd zrušil oslobodzujúci rozsudok okresného súdu pre desať obžalovaných v kauze policajného šikanovania rómskych chlapcov. Vec vrátil súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu znova prerokoval a rozhodol.

04.05.2018 10:58
debata

Deväť mužov a jedna žena bolo obžalovaných zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, štyria z nich aj z trestného činu vydierania. K činu malo dôjsť v marci 2009 na policajnej stanici v Košiciach.

Odvolací súd vytkol napadnutému výroku rozsudku nejasnosť a neúplnosť jeho skutkových zistení. „Okresný súd Košice II sa podľa Krajského súdu v Košiciach nevysporiadal so všetkými okolnosťami významnými pre rozhodnutie. Vznikli tak pochybnosti o správnosti skutkových zistení napadnutého výroku, na ktorého objasnenie treba dôkazy opakovať a vykonať ďalšie dôkazy,“ uviedla hovorkyňa košického krajského súdu Anna Pančurová.

Žiadajú video ako dôkaz

Okresný súd vydal 17. mája 2017 v kauze oslobodzujúci rozsudok s tým, že nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý boli obžalovaní stíhaní. Sudkyňa poukázala okrem iného na zásadné rozpory vo výpovediach svedkov, ktoré neodstránilo ani doplnené dokazovanie. Okresný súd pritom nepripustil ako dôkaz zvukovo-obrazový záznam s tým, že bol získaný v rozpore so zákonom.

Podľa krajského súdu však, ak je takáto informácia podporená aj ďalšími dôkazmi, môže predstavovať dôkaz v trestnom konaní. Preto bude potrebné doplniť dokazovanie a vykonať ako dôkaz obrazový a zvukový záznam na CD nosiči z predmetnej udalosti a nadväzujúci obrazový a zvukový záznam na CD nosiči, ktorý slúžil vedeniu Policajného zboru (PZ) pre personálne konanie voči obžalovaným, jeho prehratím na technickom zariadení. „K problematike možnej technickej úpravy alebo pozmenenia deja na zázname sa má vyjadriť znalec z príslušného odboru,“ konštatovala Pančurová.

Obžalovaní vinu odmietajú

Policajti dňa 21. marca 2009 predviedli šesť rómskych chlapcov zo sídliska Luník IX vo veku desať až 16 rokov na Obvodné oddelenie PZ Košice – Juh pre podozrenie z lúpežného prepadnutia dôchodkyne. Podľa neskôr medializovaného videozáznamu, ktorí si policajti mali robiť mobilnými telefónmi, muži zákona chlapcov ponižovali, vysmievali sa im, nútili ich dávať si navzájom facky či vyzliecť sa donaha. Deti mali podľa obžaloby aj biť, vulgárne im nadávať či huckať na ne služobné psy.

Okresný súd v kauze vydal oslobodzujúci rozsudok už vo februári 2015, ktorý krajský súd následne po odvolaní prokurátora zrušil. Prokurátor sa odvolal aj po minuloročnom rozsudku okresného súdu.

Obžalovaní vinu odmietajú. Následkom kauzy v minulosti najprv došlo k ich prepusteniu z polície. Personálne rozkazy ministra vnútra však súdne napadli a príslušné súdy napokon rozhodli o ich zrušení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #rómske deti #policajná šikana