Rezník: RTVS je slobodná inštitúcia a vo vysielaní bude kritická a vyvážená

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník odmietol na stretnutí s novinármi obvinenia ohľadom politického tlaku na vysielanie. "RTVS je slobodná a verejnoprávna inštitúcia a vo vysielaní bude kritická a vyvážená."

04.05.2018 15:17 , aktualizované: 16:50
debata (55)

Rezník povedal, že si pripadá akoby pozeral film Vrtieť psom. „S počudovaním som si prečítal mnohé obvinenia. Je nám ľúto, že vo výzve, ktorú nám novinári adresovali, sa spája vražda Jána Kuciaka so situáciou v RTVS. Dôrazne odmietam tvrdenia o normalizácii. Sme hlboko znepokojení, že takúto výzvu podpísali práve členovia mediálnej obce.“

Ubezpečil, že RTVS bude dôsledne plniť svoju službu voči spoločnosti. „RTVS je slobodná a verejnoprávna inštitúcia. Chceme dávať priestor rôznym svetonázorovým prúdom. RTVS je a bude kritická a vyvážená. Máme pocit, že tu niekto intenzívne a aktívne vráža klin medzi vedenie RTVS a našich redaktorov.“

„Ubezpečujeme vás, že napriek každodenným vyfabulovaným útokom bude RTVS naďalej plniť slobodne svoje verejnoprávne poslanie. Naším cieľom je pripravovať kvalitnú programovú skladbu pre všetkých koncesionárov,“ povedal Rezník.

Rezník odmieta obvinenia redaktorov ohľadom politického tlaku na pracovníkov RTVS. „Ohradzujem sa voči obvineniam o cenzúre a konšpiráciách,“ uviedol Rezník. „Kľúčové aj z listu našich redaktorov je, že pracujú slobodne a bez nátlaku.“

Neteší ho, že je napísané, že redaktori pracujú v nepriateľskej atmosfére, no to si vydebatujú interne. Rezník zopakoval, že za svojimi podriadenými vo vdúcich funkciách si stojí a novému vedeniu plne dôveruje.

Petra Stano Maťašovská odmieta tvrdenia o ovplyvňovaní a cenzúre. Šéfka rozhlasového spravodajstva RTVS tvrdí, že do žiadneho spravodajského príspevku redaktorov nikdy nebolo zasahované.

Hana Lyons z odboru TV spravodajstva uviedla, že dôvody prepustenia jednotlivým pracovníkom vysvetlili. „Hovorila som so všetkými externistami. Ich zmluvy som ukončila ku dňu, keď sa ich externá zmluva končila. O prvom liste, ktorý vydali redaktori som sa dozvedela až z médií.“

Šéf sekcie spravodajstva RTVS Vahram Chuguryan odmietol tvrdenia, že „by niekto zasahoval do spravodajstva“ tele-rozhlasu. „Na dennej báze diskutujeme o tom, aby vo vysielaní zaznievali názory všetkých strán a na základe nich si vlastnú mienku vytvoril divák.“

Podľa jeho slov nikto nebráni mať redaktorom názor. „To, o čo ide, je, aby svoj názor, postoj nepodsúvali do verejnoprávneho spravodajstva, ktoré musí byť zo zákona nestranné, vyvážené, objektívne,“ zdôraznil.

Ďalší členovia manažmentu, riaditeľ sekcie programových služieb SRo Michal Dzurjanin, vedúca odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Hana Lyons a vedúca odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky Petra Stano Maťašovská, vyjadrili ľútosť nad tým, že sa objavujú a šíria mediálne obvinenia bez toho, aby ich iniciátori či signatári mali snahu overiť si opodstatnenosť týchto obvinení.

Zopakovali tiež, že je neodôvodnené, aby takéto iniciatívy vznikali na základe toho, že RTVS nepredĺžila spoluprácu štyrom externým redaktorom. Poukázali pritom na fakt, že žiadne podobné iniciatívy nevznikali, keď predchádzajúce vedenia RTVS pristúpilo k ukončeniu spolupráce v stovkách prípadov.

Rezník verí, že sa situácia upokojí

Šéf verejnoprávneho vysielateľa verí, že situáciu pomôže interne riešiť aj angažovanie skúsených zamestnancov RTVS, ktorých už vedenie oslovilo. „Mali by pôsobiť ako akýsi interní mediátori, aby tie strety neboli nejako antagonistické,“ vysvetlil Rezník. „Som presvedčený, že v priebehu pár dní príde k významnému upokojeniu situácie,“ dodal.

Vyjadril sa tiež k listu Spravodajských odborov RTVS založených nespokojnými redaktormi kritizujúcimi súčasné vedenie. V liste uvádzajú, okrem iného, požiadavku hľadať nových vedúcich spravodajstva a publicistiky formou výberového konania. „Budeme sa rozprávať o všetkých požiadavkách, ktoré boli v tomto liste formulované,“ povedal Rezník. Zároveň zdôraznil, že za súčasným vedením sekcie spravodajstva a publicistiky si plne stojí.

O čom je výzva RTVS

Ani verejnoprávne médiá nemožno umlčať

My novinári z redakcií slovenských médií so znepokojením sledujeme súčasné dianie v RTVS, ktoré nastalo len krátko po vražde nášho kolegu Jána Kuciaka.

Nové vedenie RTVS cielene šikanuje, obmedzuje a zbavuje sa dlhoročných novinárov, ktorí v posledných rokoch zásadným spôsobom prispeli k obnoveniu dôvery verejnosti vo verejnoprávne mé­diá.

Televíziu a rozhlas normalizujú ľudia, ktorých kariéra sa viac spája s politickým marketingom a PR ako s povolaním novinára. Ich súčasné kroky nenaznačujú, že sú schopní aspoň udržať doterajšiu kredibilitu spravodajských a publicistických relácií. Vo vysielaní sa začína prejavovať cenzúra a dozvedáme sa o pokusoch pretláčať do vysielania konšpirácie alebo propagandu. Redaktori, ktorí sa proti týmto praktikám verejne ohradia, sa stávajú obeťami perzekúcie zo strany vedenia.

Obraciame sa menovite na tých, ktorí sú pred verejnosťou zodpovední za inštitúciu, ktorej majú slúžiť – Jaroslav Rezník, Vahram Chuguryan, Hana Lyons a Petra Stano Maťašovská.

RTVS je verejnoprávna inštitúcia financovaná z koncesionárskych poplatkov. Nepatrí žiadnej vláde ani politickej strane, ale verejnosti. RTVS je inštitúcia, ktorú by ste mali byť schopní prevádzkovať dôveryhodným spôsobom, bez každodenných škandálov. Má slúžiť verejnosti, ktorá vás platí, nie politickej moci, ktorá sa už dva mesiace po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pokúša umlčať našich kolegov.

Označovanie novinárov za nepriateľov z nás robí potenciálne terče ďalšieho násilia a legitimizuje prípadné ďalšie útoky na žurnalistov. Slobodné médiá sú základným nástrojom verejnej kontroly. Umlčanie novinárov a ich nahradenie poslušnými propagandistami je prvým krokom pri zavádzaní diktatúr a totalitných režimov. Kto sa snaží umlčať médiá, siaha v prvom rade na právo verejnosti vedieť, čo sa v krajine deje.

Výzvu doteraz podpísalo vyše 200 novinárov zo slovenských médií vrátane redaktorov Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník #situácia v RTVS