Pellegrini: Folklór si zasluhuje pozornosť vlády i ministerstva kultúry

Štát plánuje finančne podporiť činnosť folklórnych súborov. Po piatkovom výjazdovom rokovaní vlády v Trebišove to oznámil predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer).

04.05.2018 15:40
Trebišov, vláda, Pellegrini, folkloristi Foto: ,
Na snímke uprostred predseda vlády SR Peter Pellegrini spieva s obyvateľmi mesta a s folklórnym súborom Furmaňe pred výjazdovým rokovaním 103. schôdze vlády SR v Trebišove 4. mája 2018.
debata (4)

Pellegrini pripomenul, že po štvrtkovom (3.5.) výjazdovom rokovaní vlády vo Vranove nad Topľou navštívil folklórny súbor Vranovčan, ktorý oslavuje v tomto roku 50. výročie.

„Nie kvôli tomu, ale celkovo si myslím, že folklór a naše ľudové tradície predstavujú také bohatstvo, ktoré si zasluhuje špeciálnu pozornosť aj vlády, aj ministerstva kultúry,“ povedal premiér.

Podpora folklóru za niekoľko miliónov eur

Podľa jeho slov rozmanitosť folklóru, aká je na Slovensku, nemajú žiadne krajiny v okolí. "Je veľmi dobré, že o folklór sa znovu zaujímajú mladí ľudia. Nie je to finančne ľahká záležitosť, kroje a to všetko vybavenie, čo sa musí v jednom folklórnom súbore nakúpiť a s čím sa musí disponovať, sú veľmi náročné veci.

Preto po dohode s pánom podpredsedom vlády a ministrom financií a pani ministerkou kultúry v krátkej dobe oznámime špeciálnu výzvu na podporu slovenského folklóru, ktorá bude obsahovať niekoľko miliónov eur. Budem trvať na tom, aby to bolo niekoľko miliónov eur, pretože tá početnosť folklórnych súborov a rozmanitosť je značná," skonštatoval Pellegrini.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Trebišov #Peter Pellegrini #folklórny súbor