SSN pozval vedenie RTVS a dotknutých novinárov na mediáciu

Slovenský syndikát novinárov (SSN) navrhuje riešiť situáciu vo verejnoprávnom RTVS mediáciou. Pozval na ňu vedenie RTVS aj dotknutých novinárov.

04.05.2018 16:07
debata (15)

„Výsledok mediácie navrhujeme vydať vo forme spoločného komuniké ako výsledok konsenzu a posolstva pre verejnosť, ktorá verejne prejavila svoju nevôľu k dianiu vo verejnoprávnych médiách,“ píše syndikát vo svojom vyhlásení. Stretnutie by sa malo uskutočniť 10. mája o 10.00 h.

Syndikát podľa vlastných slov ponúka priestor na argumentačne zmysluplnú, vyváženú a kultivovanú komunikáciu bez ambície robiť sudcu. „Kto, ak nie práve my, novinári, ‚strážni psi‘ demokracie, musíme ukázať, ako sa demokracia robí v praxi? Spoločenská zodpovednosť neznamená robiť z ideového oponenta nepriateľa, ale partnera pre výmenu argumentov,“ tvrdí.

„Verejnoprávne médiá sú garanciou objektívnych informácií o svete okolo nás. To však neznamená, že v mene pocitu ohrozenia budeme hluchí a slepí, že budeme brať veci do vlastných rúk a eskalovať napätie v novinárskej obci, bez toho, aby sme o problémoch diskutovali a hľadali zodpovedné riešenie,“ píše SSN.

Zároveň pripomína, že kroky novinárov vníma verejnosť citlivo a rovnako citlivo si k nim buduje dôveru. „Ako novinári sme voči verejnosti za svoju prácu zodpovední,“ pripomína syndikát.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #SSN #Rozhlas a televízia Slovenska #mediácia