Kiska dovolenkoval v Dubaji, ale štandarda viala

Prezident Andrej Kiska tento týždeň trávil dovolenku v Dubaji, druhú tento rok.

05.05.2018 08:30
Palác, Kiska, štandarda Foto: ,
Záber na prezidentskú štandardu zo štvrtka tohto týždňa. V tom čase bol Andrej Kiska na dovolenke mimo Slovenska.
debata (302)

Pred dvomi mesiacmi lyžoval v Rakúsku práve v čase, keď politická scéna zažívala otras po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Prezidentský palác vopred neoznámil, že Kiska bude oddychovať v cudzine, a fakt, že nie je na území Slovenska, nesignalizovala ani prezidentská štandarda, keďže bola aj počas jeho dovolenky vyvesená na Grasalkovičovom paláci. Prezidentovi ľudia takúto zvyklosť totiž nedodržujú. A to s odôvodnením, že štandardu sťahujú len vtedy, keď je hlava štátu na oficiálnych zahraničných návštevách.

„Ak prezident ide cez víkend s deťmi do Poľska na ihrisko alebo cez týždeň s dcérou večer na zmrzlinu do Hainburgu, nikdy sa nedáva dole štandarda. Kedy sa dáva dole, upravuje smernica Kancelárie prezidenta, a tá hovorí, že štandarda sa dáva z Prezidentského paláca dole len počas oficiálnych návštev v zahraničí,“ povedal hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Za éry predchádzajúceho prezidenta Ivana Gašparoviča bol iný zvyk. Štandarda sa sťahovala bez ohľadu na to, či bola hlava štátu v zahraničí pracovne, alebo súkromne. Rovnako to funguje aj v susednom Česku. Hovorca prezidenta Miloša Zemana Pravde povedal, že štandarda „sa sťahuje vždy, keď prezident opustí územie republiky“.

Problém je, že na Slovensku neexistuje štátny protokol, ktorý by určil presné pravidlá, ako postupovať v rôznych situáciách týkajúcich sa ústavných inštitúcií. Kancelária súčasnej hlavy štátu si tak stanovila vlastné kritériá, kedy ponechá viať štandardu nad sídlom prezidenta. Protokolista Jarolím Antal považuje za tragédiu, že Slovensko 30 rokov nemá štátny protokol a nikde o štandarde prezidenta nie je zmienka. „Vždy, keď nie je vo svojom sídle hlava štátu, tak tá štandarda má byť preč,“ zdôraznil Antal. Dodal, že štandarda prezidenta je to, čo boli štandardy stredovekých feudálnych pánov. „Keď odchádzal z jedného svojho hradu na druhý hrad, vtedy štandarda odtiaľ odišla a bola zdvihnutá tam, kde práve prišiel,“ poznamenal protokolista.

Prezident svoje zahraničné dovolenky vopred neoznamuje. Aj v uplynulých dňoch bolo na webovej stránke hlavy štátu uvedené, že má neoficiálny pracovný program. „O svojej dovolenke obvykle informuje vopred najvyšších ústavných činiteľov, a tak to bolo aj v tomto prípade,“ povedal hovorca prezidenta.

Kiska je prezidentom 24 hodín denne, nemá určený pracovný čas a ani počet dní určených na dovolenku. Svoje zahraničné relaxačné pobyty nezverejňuje so zdôvodnením, že je to s ohľadom na súkromie jeho maloletých detí.

Prezident napríklad v roku 2015, teda rok po nástupe do funkcie, oddychoval hneď niekoľkokrát. Najskôr v Grécku, potom v Turecku a Taliansku. Jeho hovorca vtedy uviedol, že v niektorých destináciách bol len počas víkendu.

Naopak, tajnosti s dovolenkami nerobil americký prezident Barack Obama. Biely dom dokonca uviedol, aké knihy prezident prečíta a akú hudbu počúva.

© Autorské práva vyhradené

302 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #protokol #Andrej Kiska