Na Bradle spomínali na Štefánika. Je to velikán histórie, povedal Pellegrini

Pri mohyle generála Milana Rastislava Štefánika na Bradle sa dnes konala celoslovenská spomienka pri príležitosti 99. výročia od tragickej smrti tejto významnej osobnosti československej histórie.

05.05.2018 17:30
SR Bradlo Štefánik úmrtie výročie spomienka... Foto: ,
Na snímke prelet vojenských lietadiel nad Mohylou M. R. Štefánika počas celoslovenskej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 99. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika na Bradle.
debata (61)

Generálovi Štefánikovi za účasti širokej verejnosti vzdal úctu predseda Národnej rady SR Andrej Danko, predseda vlády Peter Pellegrini, minister obrany Peter Gajdoš, ale aj veľvyslanci viacerých krajín. Účastníci podujatia si tiež pripomenuli 100. výročie vzniku Československej republiky.

Na snímke náčelník Generálneho štábu...
Na snímke Mohyla M. R. Štefánika počas...
+4Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini...

Milan Rastislav Štefánik je podľa Andreja Danka živým odkazom, ako sa dajú úprimne naplniť činmi slová práca, láska a statočnosť, ktoré boli životným heslom rodáka z myjavského kopaničiarske­ho kraja.

"Generál Štefánik je tvorcom slovensko – českej a česko – slovenskej štátnosti. Bez jeho schopností by spoločný štát Slovákov a Čechov, ktorý tento rok oslavuje storočnicu, nevznikol. Rovnako si tento rok pripomíname vlastnú slovenskú štátnosť, ktorá píše 25 rokov úspešný príbeh. Práve úsvit samostatnej slovenskej štátnosti strážil aj slovenský štátnik, ktorému dnes vzdávame úctu,“ pripomenul predseda parlamentu.

Velikán histórie

Podľa premiéra Petra Pellegriniho patrí Štefánik k velikánom našej histórie, akými boli napríklad Štúr, Hodža či Dubček.

"Každý žil v inej dobe, každý však svojim talentom, presvedčením a hodnotami posúval národ naprieč dejinami, aj keď politická situácia nebola pre Slovákov vždy priaznivá. Sú pozitívnymi príkladmi pre nás, aby sme nikdy nezabudli, kde kultúrne a historicky patríme a aké hodnoty vyznávame,“ povedal na mohyle Pellegrini. Dodal, že toto sú dôležité atribúty pre prežitie národa.

Zomrel neďaleko Bratislavy

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách neďaleko Brezovej pod Bradlom. V roku 1912 získal francúzske občianstvo, v rokoch 1914 – 1918 bol v službách francúzskej armády a diplomacie a súčasne sa stal spolu s Tomášom Garrigueom Masarykom a Edvardom Benešom hlavným predstaviteľom československého odboja, usilujúceho o vytvorenie samostatného československého štátu. Od októbra 1918 bol prvým československým ministrom národnej obrany, od novembra 1918 minister vojny prvej československej vlády. Štefánik 4. mája 1919 nastúpil na letisku pri Udine do lietadla Caproni 450.

Cieľom cesty bolo letisko vo Vajnoroch pri Bratislave. Lietadlo však nepristálo a náhle sa zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Všetci v lietadle boli na mieste mŕtvi. Okolnosti havárie talianskeho bombardovacieho lietadla Caproni 450, pri ktorom zahynuli generál M. R. Štefánik, pilot Gabriele Aggiusti, poručík Giotto Mancinelli Scotti a seržant Umberto Merlini ostali nevyjasnené. Milan Rastislav Štefánik je pochovaný v mohyle na Bradle.

Samostatné múzeum v Košariskách

Múzeum Milana Rastislava Štefánika v Košariskách by podľa starostky Anny Abramovičovej nemalo byť len pobočkou Múzea Slovenských národných rád v Myjave, ale samostatným múzeom. Povedala to počas dnešného spomienkového podujatia pri príležitosti 99. výročia od tragickej smrti Štefánika na vrchu Bradlo.

"Táto osobnosť by si zaslúžila mať vlastné múzeum, samozrejme, v rámci siete Slovenského národného múzea,“ povedala starostka rodnej obce Milana Rastislava Štefánika s tým, že tejto úlohy by sa malo chopiť ministerstvo kultúry. Múzeum by si podľa nej zaslúžilo tiež depozitár, v ktorom by sa sústreďovali múzejné predmety súvisiace s generálom Štefánikom, aby neboli rozptýlené po celom Slovensku, alebo aj v Českej republike. Na obecný úrad sa podľa Abramovičovej často ozývajú ľudia, ktorí by chceli hlbšie študovať tieto predmety, no v obci nie sú k dispozícii.

Predseda vlády Peter Pellegrini priamo na Bradle pri Štefánikovej mohyle potvrdil, že sa pracovne stretne s predstaviteľmi samospráv, primátormi a starostami. Vláda podľa neho vyčlení prostriedky aj kapacity na to, aby na budúci rok prebehla dôstojná spomienka pri príležitosti 100. výročia od úmrtia generála Štefánika. "Ak bude potrebné financovať aj nejaké areály a múzeá, vláda bude týmto požiadavkám pozorne načúvať,“ povedal premiér.

Múzeum Milana Rastislava Štefánika v jeho rodných Košariskách vzniklo v roku 1990 ako vysunuté pracovisko, expozícia Múzea Slovenských národných rád v Myjave. Slávnostne ho otvorili 21. júla 1990 pri príležitosti 110. výročia narodenia generála Milana Rastislava Štefánika. Múzeum sa nachádza v bývalej evanjelickej fare, ktorú postavil v roku 1878 Pavol Štefánik, otec M. R. Štefánika. Pavol Štefánik bol prvým farárom v obci, ktorá sa krátko predtým osamostatnila od Brezovej.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #spomienka #mohyla #M. R. Štefánik