Pamätná eurobankovka pripomenie koniec vojny, vydávať ju bude špeciálny bankomat

Jej nominálna hodnota bude nula, ale nepôjde o bežné obeživo. Zberateľská eurobanovka, ktorú uvedú do predaja 8. mája, pripomenie výročie ukončenia druhej svetovej vojny.

06.05.2018 20:11
debata (49)
Pamätník SNP na nulovej eurobankovke. Foto: nunofi.sk
nulová eurobankovka Pamätník SNP na nulovej eurobankovke.

Bude na nej vyobrazený Pamätník SNP v Banskej Bystrici v popredí s tankom česko-slovenskej výroby LT-38, ktorý úspešne zasahoval do bojov počas Povstania. O novej bankovke informovala stránka pre zberateľov nunofi.sk, aj Múzeum SNP.

Pamätník SNP na nulovej eurobankovke.
Pamätník SNP na nulovej eurobankovke.
Pamätník SNP na nulovej eurobankovke.

Bankovka je vyrobená zo 100-percentného bavlneného papiera, ktorý sa používa pri výrobe pravých eurobankoviek a obsahuje ochranné prvky ako je vodoznak, mikrotlač, sútlačová značka, hologram, UV ochranné prvky, dotyková zóna pre nevidiacich, číselník a ďalšie, ako je to u bežných eurobankoviek.

Približne polovica 5-tisícového nákladu poputuje do zahraničia, kde je o tieto eurobankovky veľký záujem zberateľov, píše nunofi.sk. U nás si budú môcť bankovku záujemci kúpiť za 2 eurá v priestoroch Múzea SNP prostredníctvom špeciálneho bankomatu.

Koncept vydávania suvenírových eurobankoviek vznikol vo Francúzsku v roku 2015. Hlavnou myšlienkou je podpora cestovného ruchu, propagácia najvýznamnejších kultúrnych a historických pamiatok v krajinách Európy a pomoc pri zachovávaní Európskeho kultúrneho dedičstva. V minulosti tieto príležitostné eurobankovky niesli vyobrazenia Eiffelovej veže, Brandenburskej brány či rímskeho Kolosea.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #SNP #druhá svetová vojna #eurobankovky