Unesený Vietnamec Thanh stiahol odvolanie proti rozsudku súdu v Hanoji

Nečakaný zvrat nastal v pondelok v prípade vietnamského podnikateľa a niekdajšieho straníckeho funkcionára Trinh Xuan Thanha, ktorého mala uniesť z Nemecka vietnamská tajná služba.

07.05.2018 07:29
Trinh Xuan Thanha Foto: ,
Vietnamského funkcionára Trinha Xuan Thanhu odvádzajú policajti z výsluchu vo vietnamskom meste Hanoj v januári 2018.
debata (29)

Thanh totiž stiahol svoje odvolanie proti verdiktu súdu, ktorý ho odsúdil dvakrát na doživotie. Oznámil to podľa agentúry DPA súd v hlavnom meste Hanoj, kde sa mal odvolací proces s obvineným v pondelok začať.

Oficiálny dôvod tohto kroku nie je známy, podľa hovorcu súdu však Thanh uviedol zdravotné dôvody.

K dôvodom stiahnutia odvolania sa nechcela vyjadriť ani Thanhova matka Dam Thi Ngoc Kha. „Naša rodina bude v tejto chvíli mlčať. Rozhodnutie urobil samotný Thanh,“ povedala agentúra DPA.

Thanh je vinný z korupcie

Ľudový súd v Hanoji uznal 52-ročného Thanha v dvoch samostatných procesoch za vinného z korupcie a zlého hospodárenia. Jeho kauza od vlaňajšieho leta značne poškodila vzťahy medzi Nemeckom a Vietnamom. Nemecká vláda je totiž presvedčená, že bývalý generálny riaditeľ štátnej stavebnej spoločnosti PetroVietnam Construction (PVC), dcérskej firmy ropného a plynárenského gigantu PetroVietnam, bol v júli 2017 odvedený z Berlína proti svojej vôli.

Vietnamská strana tvrdí, že do vlasti sa vrátil dobrovoľne. Podľa svojej nemeckej obhajkyne sa Thanh stal obeťou politických machinácií vo vietnamskej komunistickej strane. Thanh v roku 2016 ušiel z Vietnamu do Nemecka, aby sa vyhol trestnému stíhaniu.

V Berlíne prebieha od apríla proces so 47-ročným Vietnamcom, ktorého Spolková prokuratúra obviňuje z toho, že bol agentom a podieľal sa na únose Thanha. Predpokladaní zosnovatelia únosu sú však stále na slobode.

Celú kauzu nedávno znovu otvorili nemecké médiá, ktoré ju spájajú aj s návštevou generála To Lama na Slovensku, keďže niektorí podozriví sa mohli objaviť v jeho prítomnosti v Slovenskej republike len tri dni po údajnom únose Thanha z Berlína.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza únosu Vietnamca