Rovnaké dane, rovnaké prídavky. Pellegrini nesúhlasí s rakúskym návrhom, Kurz diskrimináciu nevidí

Slovensko nesúhlasí s rakúskym návrhom zákona, podľa ktorého sa majú rodinné prídavky pre rodičov pracujúcich v Rakúsku prispôsobiť výške životných nákladov v domovských krajinách.

07.05.2018 14:45
Pellegrini, Kurz Foto: ,
Na snímke vpravo spolkový kancelár Sebastian Kurz a vľavo predseda vlády SR Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie.
debata (111)

„Ak niekto platí rovnakú úroveň sociálnych odvodov a daní v danej krajine, tak by mal poberať z danej krajiny aj rovnaké sociálne výhody,“ uviedol predseda slovenskej vlády Peter Pellegrini (Smer) po stretnutí s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom v pondelok vo Viedni.

Podľa slovenského premiéra zákon o zmene výšky prídavkov „nemusí byť úplne v súlade s legislatívou EÚ“. Pellegrini však dodal, že rešpektuje postoj rakúskej vlády. Zároveň informoval, že Rakúsko prostredníctvom svojho veľvyslanectva na Slovensku bude v najbližších týždňoch vysvetľovať fungovanie udeľovania prídavkov podľa nového systému. „Sú o ňom rôzne dezinformácie a potrebujeme aj my pre svoje definitívne stanovisko mať viac informácií,“ povedal Pellegrini.

Kurz na tlačovej konferencii odmietol tvrdenia, že rakúsky zákon je diskriminačný. „Ak Slovák pracuje v Rakúsku a jeho deti žijú v Rakúsku, dostane tú istú výšku rodinných prídavkov ako akýkoľvek iný Rakúšan, Dán či Čech,“ vyhlásil Kurz.

Desiatky miliónov eur

Rakúska vláda minulý týždeň schválila návrh zákona, ktorým sa majú rodinné prídavky pre rodičov pracujúcich v Rakúsku prispôsobiť výške životných nákladov v domovských krajinách. Ak zákon odobrí parlament, mal by vstúpiť do platnosti od budúceho roka.

Podľa rakúskych štatistík z roku 2016 poberali slovenskí rodičia pracujúci v Rakúsku rodinné prídavky na približne 30-tisíc detí žijúcich na Slovensku v celkovej sume 63 miliónov eur. Celkovo Rakúsko platí rodinné prídavky pre 132-tisíc detí detí žijúcich v zahraničí.

Opatrovateľky a sestričky

Rakúske médiá informovali, že v súčasnosti pracuje v Rakúsku okolo 40-tisíc slovenských zdravotných sestier a opatrovateliek, pričom podľa prieskumov z vlaňajška až 40 percent z nich by zvažovalo zanechať prácu v Rakúsku v prípade zavedenia nižších rodinných prídavkov. Rakúska opozícia varovala, že prípadný odchod slovenských zdravotných sestier a opatrovateliek by mohol mať nepredvídateľné vplyvy na úroveň rakúskej zdravotnej starostlivosti a opatrovateľských služieb.

Návrh zákona minulý týždeň kritizoval aj slovenský minister práce Ján Richter, ktorý ho označil za neprijateľný a informoval, že tému otvorí na najbližšom zasadnutí rady ministrov EÚ.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rakúsko #Sebastian Kurz #prídavky na deti #Peter Pellegrini