Minister spravodlivosti Gál pomôže Okresnému súdu Bratislava I s uložením spisov

Ministerstvo spravodlivosti pomôže Okresnému súdu (OS) Bratislava I s nedostatkom miesta pre uloženie spisov. V pondelok sa na tom dohodol minister Gábor Gál (Most-Híd) s predsedníčkou OS Annou Kašajovou počas osobnej návštevy súdu.

07.05.2018 18:06
okresný súd, lazaretská ulica Foto: ,
Budova Okresného súdu Bratislava I na Lazaretskej ulici si vyžaduje kompletnú rekonštrukciu.
debata (1)

Predsedníčka súdu ukázala podľa hovorkyne ministerstva Zuzany Drobovej alarmujúce podmienky, v akých zamestnanci súdu spisy uchovávajú. „Situáciu je potrebné bezodkladne riešiť, a tak k tomu aj pristupujem. Na účely archivovania spisov obchodného registra prichádza nateraz do úvahy nájom externých priestorov,“ citovalo ministerstvo Gála.

Čo sa týka umiestnenia ďalších druhov spisov do archívov, ministerstvo spravodlivosti využije niektorú z nehnuteľností v správe rezortu, pravdepodobne v budove mimo Bratislavy, priblížila hovorkyňa.

Prvý bratislavský okresný súd má už dlhšie priestorové problémy, štát preň v roku 2013 zakúpil budovu bývalej základnej školy na Lazaretskej ulici, ktorá si však vyžaduje rekonštrukciu. Podľa Gála sú momentálne náklady odhadované na 21 miliónov eur.

„Záujmom rezortu spravodlivosti je riešiť priestorové podmienky bratislavských súdov komplexne,“ skonštatoval minister, ktorý podľa jeho slov bude v tejto veci iniciovať debatu s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer). Predošlá šéfka rezortu Lucia Žitňanská (Most-Híd) predstavila vlani návrh na zriadenie mestského súdu v Bratislave, čo malo okrem iného vyriešiť aj priestorové problémy súdov. Jej zámer odpredať doterajšie súdne budovy a súdnu moc sústrediť pod jednu novú strechu však narazil na odpor samotných súdov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #Okresný súd Bratislava I.