Marcinčin si myslí, že nebude splnomocnencom

Osud vládneho splnomocnenca Antona Marcinčina je neistý, nevie, či bude ďalej pokračovať vo svojej funkcii pri zmierňovaní regionálnych rozdielov v najmenej rozvinutých okresoch Slovenska. Premiér Peter Pellegrini totiž minulý týždeň oznámil, že má inú predstavu a celú agendu splnomocnenca presunie pod vicepremiéra Richarda Rašiho.

09.05.2018 10:00
debata (3)

„Pravdupovediac, neviem. Predpokladám, že nebude potrebné, aby bol splnomocnenec, keď bude mať tieto úlohy podpredseda vlády,“ povedal Pravde Marcinčin. Už tento týždeň by sa mal stretnúť s Rašim, aby prediskutovali ďalší postup.

Už v utorok má vláda prerokovať návrh štatútu Rady vlády pre menej rozvinuté regióny a na čelo rady sa postaví podpredseda vlády Raši. „Má v portfóliu aj samotné koordinovanie čerpania eurofondov a to dáva jasnú logiku, aby sa on v rámci svojej činnosti zaoberal aj regionálnymi rozdielmi,“ uviedol pred pár dňami Pellegrini.

Podľa Marcinčina podpredseda vlády má iné možnosti ako splnomocnenec vlády, a aj z pohľadu okresov je to „veľmi významná a vítaná zmena“ tak, ako ju navrhuje premiér. Ešte druhá vláda Roberta Fica prišla so zákonom, ktorý mal prostredníctvom „akčných plánov“ pomôcť najmenej rozvinutým okresom pri odstraňovaní regionálnych rozdielov, a najmä pri znižovaní nezamestnanosti.

Ide o okresy, ktoré sú zväčša na strednom a východnom Slovensku. Úlohou vládneho splnomocnenca Marcinčina bolo okrem iného predkladať návrhy a odporúčania pri plnení týchto plánov. Vláda aj minulý týždeň zasadala v najmenej rozvinutých okresoch, konkrétne v Trebišove a vo Vranove nad Topľou. Rokovala o tom, ako sa spomenuté plány plnia. Obidvom okresom zároveň poskytla po milióne eur.

Marcinčin v tejto súvislosti uviedol, že vláda sa v tomto roku vrátila k modelu vyplácania financií zo svojej rezervy okresom, ktoré pri výjazdových rokovaniach navštívi.

Výzva pre Rašiho

„Každý sa teší z milióna eur, nikto sa nepýta na súvis s rozvojovými plánmi, ktoré vláda vďaka aktualizáciám schválila aj niekoľkokrát, na mechanizmus výberu príjemcov a na reálny význam. Jednoznačne je to krok späť a výraz istej bezradnosti. Európske fondy nevieme používať ani cielene, ani rýchlo, ani v súlade s rozvojovými potrebami a so schválenými akčnými plánmi okresov. Alebo nechceme. Tak sme sa vrátili k – do veľkej miery – marketingovému míňaniu štátneho rozpočtu, ktoré reálne nič neprináša,“ napísal Marcinčin minulý týždeň na sociálnej sieti. Ako pre Pravdu dodal, ide o jednu z vecí, ktorú bude musieť vicepremiér Raši riešiť.

Vláda vymenovala ekonóma Marcinčina za splnomocnenca v apríli 2016. V minulosti bol šéfom Svetovej banky na Slovensku, poradcom ministra financií Petra Kažimíra. Pôsobil aj v parlamente ako poslanec za KDH v čase vlády Ivety Radičovej. Vo voľbách v roku 2012 sa vzdal možnosti kandidovať do parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #regionálne rozdiely #Anton Marcinčin