Fíni odtajnili dohodu o transportéroch. Kontrakt bol upečený dopredu, tvrdí Dubéci

Fínsky rezort obrany ukázal dohodu o vývoji transportérov, ktoré má v pláne nakúpiť slovenská armáda. Podľa člena mimoparlamentnej strany PS dátumy nesedia.

09.05.2018 12:22 , aktualizované: 14:58
obrnené vozidlo Foto:
Prototyp obrneného vozidla 8x8.
debata (114)

Fínske ministerstvo obrany na základe žiadosti Martina Dubéciho, člena predsedníctva mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko, odtajnilo technickú dohodu o vývoji obrnených transportérov medzi Slovenskom a Fínskom. Informoval o tom na svojom facebookovom profile.

Zo zmluvy vyplýva (dostupná v anglickom jazyku tu), že slovenský rezort obrany kontaktoval fínsku stranu ohľadom projektu transportérov na konci roka 2016. Výsledkom rokovaní bolo Memorandum o porozumení, ktoré bolo podpísané v máji 2017 a následne aj Dohoda o technickom zoradení v júli 2017.

Podľa Dubéciho tak „priznávajú, že vybrali víťaza, ktorý bude vyvíjať konkrétny model v júli 2017“. Prototyp vozidla mala fínska strana dodať do októbra 2017. Podľa Dubéciho však vláda dala mandát na tento spôsob postupu až v novembri.

Dubéci: Bolo to upečené dopredu

Slovensko sa tiež zaviazalo, že investuje 6 miliónov eur do vývoja prototypu, Dubéci pripomína, že „opäť bez mandátu“. Ako píše, „dohoda potvrdzuje to, čo hovorím už dlhodobo. Celé to bolo upečené dopredu.“

Za slovenskú stranu podpísal zmluvu Daniel Zmeko, vtedajší generálny riaditeľ Sekcie modernizácie a infraštruktúry na ministerstve obrany, v súčasnosti už náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl. S jeho vymenovaním nesúhlasí generál Pavel Macko, ktorý po 35 rokoch na protest odchádza z armády.

Novembrové odmietnutie

Minister obrany Peter Gajdoš ešte v novembri zverejnenie zmluvy odmietol: „Ide o vojenskú techniku, ktorej obstaranie musí podliehať režimu utajenia. Nič čo nemusíme, skutočne tajiť nechceme a ani nebudeme,“ povedal.

Český vojenský a bezpečnostný analytik Lukáš Visingr už vtedy nepovažoval utajenie celého materiálu o obstarávaní za vyše miliardy eur za nutné. „Utajenie celého materiálu je neštandardné. Samozrejme, je pochopiteľné, že sa taja niektoré taktické a technické záležitosti, ale prinajmenšom časť týkajúca sa toho, ako kontrakt prebehne, by verejná byť mala“ povedal (viac čítajte tu).

Tieň podozrenia

Slovenská národná strana, ktorá riadi ministerstvo obrany, ohlásila rozsiahlu modernizáciu slovenskej armády. Nakupovať chce stíhačky, obrnené transportéry, radary a húfnice.

Ako prvé mali prísť na rad práve transportéry. Ich nákup od začiatku kritizuje opozícia, ktorá kontrakty za 1,2 miliardy eur považuje za netransparentné, nakoľko rezort obrany plánuje nakupovať transportéry mimo verejného obstarávania.

Pellegrini: O nákupe transportérov rozhodne vláda

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer) súhlasí s ministerstvom obrany, ktoré žiada od poslanca Národnej rady (NR) SR Milana Krajniaka (Sme rodina) predloženie dôkazov k jeho tvrdeniam, že na transportéroch pre Ozbrojené sily (OS) SR majú zarobiť podnikatelia blízki SNS. Premiér to uviedol na stredajšom brífingu.

„O tom, či niečo ideme nakúpiť a čo to bude, bude rozhodovať vláda. Minister obrany môže akurát pripraviť podklady a materiály,“ povedal Pellegrini. Doplnil, že urobí všetko pre to, aby bol prípadný nákup transparentný, „aby sme vedeli bez akýchkoľvek problémov zdôvodniť, prečo nakupujeme daný produkt, prečo je cena taká, aká je a aby sme boli uistení, že za tie stovky miliónov eur, ktoré ideme minúť, dostaneme kvalitný výrobok s preferenciou, aby jeho časť bolo možné produkovať na Slovensku.“

Poslanec NR SR Milan Krajniak tento týždeň uviedol, že na zákazke obrnených transportérov mali zarobiť podnikatelia blízki SNS.

Ministerstvo obrany SR vyzvalo Krajniaka, aby predložil dôkazy o provízii do piatka 11. mája, alebo aby sa ospravedlnil za svoje tvrdenia. V opačnom prípade rezort obrany podá v piatok ráno za poškodzovanie dobrého mena trestné oznámenie.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #zmluva #Peter Gajdoš #Milan Krajniak #obrnené transportéry #Daniel Zmeko #modernizácia slovenskej armády