Rumanu neschválili na dodatočného európskeho sudcu, vraj nemá dostatočnú odbornosť

Sudca Ivan Rumana je v poradí tretím sudcom, ktorého poradný výbor neodporučil na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie.

09.05.2018 13:43 , aktualizované: 14:20
sudna rada, Ivan Rumana, Foto: ,
Ivan Rumana
debata (4)

Kandidáta na tento post vyberá Súdna rada SR a schvaľuje vláda. Post sme mali obsadiť už v septembri 2016. Dvaja predošlí kandidáti – Mária Patakyová a Radoslav Procházka v Bruseli neuspeli, pretože ich kandidatúru neodsúhlasil poradný výbor Rady EÚ.

Gál: Rezort spravodlivosti nemá priamy dosah na kvalitu kandidátov

Slovenská republika bude hľadať už štvrtého kandidáta na post dodatočného sudcu Všobecného súdu Európskej únie v Luxemburgu. Ako uviedol v stredu po rokovaní vlády minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), v spolupráci so Súdnou radou SR bude rezort hľadať ďalšieho kandidáta alebo kandidátku. Gál doplnil, že rezort spravodlivosti nemá priamy dosah na kvalitu kandidátov, ani na to, akým spôsobom sú skutočne pripravení.

„Neteší ma táto situácia, je to ďalší nezdarný pokus Slovenskej republiky umiestniť niekoho na tento súd. Nič iné mi nezostáva, len akceptovať stanovisko poradného výboru. My ako ministerstvo nevieme posúdiť, kto je ako pripravený v momente začať pracovať,“ uviedol Gál. Na otázku, či pozná konkrétnejšie dôvody, prečo Rumana neuspel odpovedal, že podľa poradného výboru nebol dostatočne zorientovaný v problematike, ktorou sa zaoberá súd v Luxemburgu.

„Podľa nich tento kandidát nespĺňa požiadavky, nie je dostatočne zdatný a skúsený v európskych záležitostiach. Budeme musieť hľadať riešenia v spolupráci so Súdnou radou SR, aby ďalší kandidát či kandidátka definitívne uspeli,“ doplnil minister Gál.

Informáciu o Rumanovom neúspechu potvrdil aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok, ktorý po rokovaní vlády pripomenul, že rezort zahraničia iba tlmočí rozhodnutie kompetentných slovenských úradov. „Mne osobne neprináleží hodnotiť sudcov alebo vhodnosť kandidátov. Rezort zahraničia je tým orgánom, ktorý komunikuje s európskymi inštitúciami a informujeme o návrhoch Slovenskej republiky. Bohužiaľ, už tretí kandidát neuspel, ministerstvo oznámi závery súdnej rade a vláde,“ potvrdil Korčok.

Ako kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ Súdna rada SR zvolila sudcu Ivana Rumanu koncom januára 2018. V druhom kole voľby porazil bývalého šéfa Ústavného súdu SR a poradcu prezidenta Jána Mazáka. Rumanu ako kandidáta na post dodatočného sudcu nominoval člen rady Daniel Hudák a Združenie sudcov Slovenska.

Rumana, ktorý v druhom kole voľby dostal 11 zo 14 hlasov, podla vlastných slov už 12 rokov pôsobí ako sudca správneho kolégia Najvyššieho súdu SR. Na prvom kole voľby, v ktorom žiadny z kandidátov nezískal potrebný počet hlasov, sa okrem Rumanu a Mazáka zúčastnil aj Michal Kučera, nominovaný Slovenskou advokátskou komorou. Slovenská republika mala obsadiť post sudcu už v roku 2016, no predošlým kandidátom sa nepodarilo uspieť, keď ich neschválil poradný výbor Rady Európskej únie. Pred Rumanom Slovensko nominovalo Máriu Patakyovú a Radoslava Procházku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #Ivan Rumana #Všeobecný súd Európskej únie