Čižnár: Primárnym cieľom vraha bol Ján Kuciak

Polícia je zrejme bližšie k vystopovaniu vraha novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

09.05.2018 14:09
ciznar, Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (263)

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár hovorí o posune pri objasňovaní tejto vraždy. Podľa neho „takmer s istotou“ bol objektom útoku Kuciak a nie jeho priateľka. Odvolal sa aj na profil, ktorý urobili renomovaní špecialisti z FBI. Čižnár však odmietol hovoriť detailnejšie, aby sa neohrozilo vyšetrovanie.

„Zhodli sa na tom napríklad odborníci z FBI, keď sa robil profil. Takže túto možnosť, že by ona bola cieľom útoku, môžeme vylúčiť. Bohužiaľ, ona bola chúďatko v nesprávnom čase na nesprávnom mieste,“ reagoval Čižnár na otázku, na základe čoho sa dospelo k takýmto zisteniam. Zároveň naznačil, že polícia sa dostala pri vyšetrovaní ďalej. „Naozaj je tam pokrok, pokrok je citeľný,“ uviedol s tým, že "ide o kauzu, ktorá sa musí objasniť, aby sa takáto špinavosť už nikdy nemohla stať.“

Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného je ťažké vysvetliť slová o „citeľnom pokroku“ vo vyšetrovaní prípadu. „Je to tak všeobecné, že sa to asi konkretizovať nedá. Keby sme mali bujnú fantáziu, tak by sme mohli povedať, že už poznajú páchateľa, jeho totožnosť, ale ešte majú málo dôkazov, ktoré by obstáli pred súdom,“ mienil Žitný.

Psychologický profil

Čižnár strohé informovanie o prípade zdôvodnil tak, že nechce odkazovať tým, ktorí "majú v tom namočené paprče, čo všetko máme, aby sa oni vedeli orientovať v čase a priestore“. „Nebudem odkazovať tým vagabundom, ktorí to majú na svedomí, ako sa to zužuje alebo kam sme dospeli. To, aby si oni potom mohli zariaďovať potrebné veci, aby sa to zase ťahalo,“ dodal. Šéf prokuratúry nerozvádzal bližšie ani informácie o profile páchateľa či páchateľoch, ktorí stoja za týmto skutkom.

Podľa bývalého šéfa slovenských vyšetrovateľov Jaroslava Ivora pojem psychologický profil páchateľa je známy z práce FBI. V centrále FBI je podľa neho špecializované pracovisko, ktoré sa zaoberá neznámymi trestnými činmi násilného charakteru, kde sa typuje páchateľ na základe spôsobu spáchania trestného činu. „Či ide o násilie spáchané holými rukami, zbraňou sečnou, bodnou alebo strelnou. Posudzuje sa intenzita útoku, ktorá sa vyhodnocuje najmä z výsledkov pitvy alebo zo súdnolekárskeho posudku. Úlohu zohrávajú aj výsledky obhliadky miesta činu, kamerové záznamy. Stopy trestného činu, ktoré s ním mohli súvisieť, alebo čo na mieste činu zanechal páchateľ,“ priblížil Ivor a pokračoval, že sa teda hodnotí skutkový stav, ktorý páchateľ zanechal na mieste činu a na tele obete. "Toto psychologické profilovanie slúži na to, aby sa pri vytyčovaní verzií k spáchanému činu a pri pátraní po páchateľoch mohol zúžiť okruh možných podozrivých,“ poznamenal Ivor.

Existuje video?

V súvislosti s dvojnásobnou vraždu sa objavili otázky, či je medzi policajnými dôkazmi aj video s páchateľom. Nedávno na nové zistenia poukazoval český denník Mladá fronta Dnes, ktorý sa odvolával na portál Aktuality.sk, kde Kuciak pracoval. „Vieme len to, že polícia má kamerový záznam, na ktorom je potenciálny vrah. A že bol zrejme v dome investigatívneho novinára a jeho snúbenice viackrát po sebe. Na záberoch mu však nevidno do tváre, takže s jeho identifikáciou to nebude jednoduché," napísal ešte v apríli na webe novinár Marek Vagovič. Neskôr vetu o pohybe v dome korigoval s tým, že páchateľ bol zrejme v obci Veľká Mača viackrát po sebe.

Čižnár odmietol komentovať, či existuje takéto video. Najskôr podľa neho treba chytiť vraha a zistiť, či konal na objednávku. „Ak nájdeme vraha niekde zakopaného, skončili sme,“ podotkol. Na prípade pracuje medzinárodný vyšetrovací tím, kde sú okrem expertov z Talianska aj odborníci z Europolu a Eurojustu. Dohodu o vytvorení tímu podpísal Čižnár ešte 18. apríla a platí jeden rok. Podľa šéfa prokuratúry ide o operatívny spôsob, ako sa dostať rýchlo k informáciám. „Už sa stretávajú, vymieňajú si informácie. V niektorých oblastiach sa nám podarilo odbúrať balast a zužujú sa informácie, ktoré by sa dali využiť,“ doplnil.

Niekoľko pochybení v spisoch

Ján Kuciak bol zavraždený spolu s partnerkou v jeho dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta koncom februára. Krátko po vražde médiá publikovali jeho nedokončený posledný článok. Hovorí sa v ňom o pôsobení talianskych rodín na východe Slovenska, ktoré mali mať väzbu na kalábrijskú mafiu. Išlo osoby, ktoré podnikali v oblasti poľnohospodárstva, s realitami a v energetike. Kuciak poukázal na ich prepojenosť s ľuďmi z Úradu vlády a na stranu Smer. Generálna prokuratúra v tejto súvislosti preverovala informácie z posledného Kuciakovho článku. Celkovo preskúmala 56 spisov a pochybenie zistila v 9, spisoch čo je takmer 17 percent. „Nemáme sa čím chváliť,“ podotkol Čižnár. Ako ďalej povedal, jedna chyba bola procesná, v ôsmich prípadoch išlo o skutkové chyby. Znamená to, že trestné veci boli odmietnuté predčasne či nezákonne. Podľa Čižnára pri preverovaní spisov zistili pochybenia nielen policajtov, ale aj prokurátorov . „Jeden vedúci prokurátor sa vzdal funkcie, druhý sebareflexiu nemá, tam išiel návrh na jeho odvolanie,“ dodal.

Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky uviedol, že na základe autorského článku Kuciaka prokuratúra vylustrovala vo svojom informačnom systéme 17 subjektov, a to 11 fyzických osôb a 6 právnických osôb. Ako povedal Šufliarsky, v súčasnosti prebiehajú trestné stíhania proti konkrétnym osobám. Ide o obvineného Diega R., je stíhaný pre majetkovú trestnú činnosť. Sebastian V. tiež pre majetkovú trestnú činnosť, zároveň je stíhaný väzobnou formou pre násilnú trestnú činnosť. Podozrivý bol tiež Antonino V., ktorého Slovensko čoskoro na žiadosť talianskej strany vydá do Talianska pre drogovú trestnú činnosť.

Agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

263 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor Jaromír Čižnár #vražda novinára Jána Kuciaka