Opozícii sa nepáči novela zákona o príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia

Opoziční poslanci majú výhrady k novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP). Chýbajú im systémové zmeny, kritizujú aj výšku samotného príspevku pri osobnej asistencii.

09.05.2018 16:11
invalidný vozík, vozíčkar, Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Máme na stole ďalší zákon, ktorý výrazne ovplyvňujú život ľudí so zdravotným postihnutím. Preto mu treba venovať zvýšenú pozornosť, lebo zle nastavený systém môže znamenať neudržateľný systém,“ podotkla opozičná poslankyňa OĽaNO Silvia Shazhad.

Podľa nej zákon potrebuje v mnohých smeroch vylepšiť tak, ako aj iné zákony z dielne rezortu práce. „Vy o tom viete, zmeny sľubujete a nakoniec sa nič podstatné neudeje,“ adresovala rezortu práce Shazhad. Upozornila na to, že ministerstvo ignoruje dlhodobé požiadavky organizácií, ktoré novelu kritizujú. „Všetko je maximálne nad rámec novely, lebo veď príde ďalšia, ale zabúdate povedať, že kedy bude správny čas to riešiť. Aktuálna novela sa len zúžila na zvyšovanie príspevkov na opatrovanie a na osobnú asistenciu. V tom druhom prípade je to len naozaj kozmetická úprava,“ uviedla Shazhad.

V novele jej však chýbajú poriadne systémové zmeny. „Konečne ste sa rozhýbali a príspevok na opatrovanie sa zvýšil a zvyšovať by sa mal ešte v júli, ale všetky ďalšie komplikácie ostávajú. Prečo by mal byť zákon nastavený tak, že jednou rukou dávate a druhou beriete?“ pýtala sa ministra práce Jána Richtera poslankyňa. Podľa nej vláda trestá zdravotne postihnutých za aktivitu. "Osoba s ŤZP nemá nárok na auto, lebo nepracuje, ale nemá naň nárok ani keď pracuje, lebo prekračuje hranicu príjmu,“ upozornila. Tiež podľa nej neexistuje ani náznak podpory dostať sociálne pracovníčky k rodinám. „Úradníčky už ani nemajú čas spoznať svojich klientov, nie to im ešte navrhovať systémovú podporu,“ poznamenala Shazhad s tým, že rezort práce sa bráni aj zmenám, ktoré nemajú vplyv na rozpočet.

Kritika organizácií

Nezaradená poslankyňa Alena Bašistová sa vyjadrila, že je ochotná o zmenách v novele s organizáciami, ktoré majú výhrady, diskutovať na sociálnom výbore. „Ustanovenia zákona a ich uvedenie do praxe sa odrazia nielen v číslach, ale aj vo financiách, ale aj v každodennom živote rodín, v ktorých človek so znevýhodnením žije. Som presvedčená, že adekvátna výška napríklad príspevku na osobnú asistenciu, bude nielen spravodlivým ohodnotením ťažkej práce osobného asistenta, ale bude pre nich aj motiváciou robiť túto službu ako povolanie,“ doplnila Bašistová.

Hovorila, že vníma kritiku organizácií, ktoré hovoria len o kozmetickom zvýšení hodinovej sadzby osobnej asistencie. Po novom má vzrásť o štyri centy na pevne stanovenú sumu 2,82 eura. Podľa Bašistovej by bolo napríklad kompromisným riešením, ak by sadzba stúpla o jedno euro. „Vzájomne sme si vymenili cenné informácie, chceme nájsť korektný kompromis a budeme v rámci okrúhlych stolov, či rozhovore na výbore, ale aj na pôde ministerstva pokračovať. Naším cieľom je predovšetkým vytvoriť čo najlepšie podmienky pre poskytovanie osobnej asistencie v domácom prostredí prijímateľa tejto služby,“ dodala Bašistová.

Vaľová: Odstánili sme obmedzenia

Koaličná poslankyňa Jana Vaľová (Smer) upozornila, že opozícia nemôže tvrdiť, že vláda neurobila v posledných rokoch nič. „Tvorca zákona vždy musí mať na zreteli obidve strany mince. Každá skupina ľudí na Slovensku očakáva, že vždy dostane od štátu viac. Nemôžete ale povedať, že sme neurobili nič. Zvýšili sme opatrovateľský príspevok, odstránili sme 12-ročné obmedzenia pri sociálnom poistení,“ uviedla Vaľová, podľa ktorej už rezort práce počíta so zvýšením príspevkov pre opatrovateľov aj v budúcom roku.

Nezaradená poslankyňa Zuzana Zimenová navrhuje, aby rezort práce stiahol novelu zákona z rokovania a dopracoval ju. „Vládna koalícia sľubuje na jednej strane širokým masám obrovské sociálne balíčky, na druhej strane nie je ochotná zabezpečiť ľuďom so zdravotným postihnutím, ktorí sú na sociálne dávky odkázaní, slušné živobytie,“ upozornila Zimenová. Podľa nej by malo ministerstvo akceptovať pripomienky osôb so zdravotným postihnutím a uspokojiť ich nároky, ktoré vláda v procese pripomienkovania novely odignorovala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #ťažko zdravotne postihnutí #osobná asistencia #ZŤP