Pellegrini kritizoval zisky súkromníkov v štátnych nemocniciach

Premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer) sa nepáči, že v štátnych nemocniciach zarábajú súkromníci. Po stredajšom rokovaní vlády kritizoval, že zisky za CT vyšetrenia či laboratórne vyšetrenia nekončia v rozpočtoch nemocníc, ktoré majú opakovane problém s dlhmi, ale v privátnych rukách. Takýto stav podľa neho nemožno tolerovať.

09.05.2018 16:50
debata (31)

„Budeme musieť raz a navždy otvoriť vážnu diskusiu, ako sa s tým ideme vysporiadať,“ povedal Pellegrini. Ministerstvo zdravotníctva mu má podľa jeho slov pripraviť prehľad, koľko súkromníkov pôsobí v štátnych nemocniciach. Práve tie majú s dlhmi najväčšie problémy.

„Ak nebudem v tejto oblasti robiť nič, tak budeme neustále konštatovať len nárast zadlžovania našich zdravotníckych zariadení a každých niekoľko rokov budeme musieť urobiť oddlžovanie. Nedarí sa zastaviť ten stav, musíme urobiť revolučnejšie riešenia,“ tvrdí Pellegrini. Nechce akceptovať stav, že nemocnice generujú dlhy, a to väčšou rýchlosťou ako v predchádzajúcom období napriek množstvu opatrení.

Pellegrini: To, čo je stratové, zostalo na krku štátu

Je presvedčený, že tak ako sa zakročilo vlani proti súkromným lekárňam v nemocniciach, by sa malo postupovať aj v ďalších prípadoch. „Laboratóriá, CT-čka a iné oddelenia a odbory, ktoré sú vysoko profitabilné, by mali byť v rukách štátnych nemocníc a zisky, ktoré sa z toho generujú, majú ísť do rozpočtov nemocníc, tak to má byť správne. Nemôžem tolerovať fakt, že všetko to, čo je ziskové, je už dávno v súkromných rukách, a to, čo je stratové, zostalo na krku štátu a štát to musí financovať,“ zhrnul Pellegrini.

Vláda sa v stredu zaoberala dlhom v zdravotníctve, ktorý narástol vlani o 143,89 milióna eur. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli ku koncu minulého roka rekordných 791,13 milióna eur. Najviac, 679,24 milióna eur, dlhujú na nezaplatených faktúrach a odvodoch štátne univerzitné a fakultné nemocnice.

Dlhy v zdravotníctve sa tvoria aj napriek prijatým opatreniam, skonštatoval štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Stanislav Špánik. „Niektoré čísla úplne nevystihujú podstatu, lebo sa v nich neodrážajú pozitívne trendy,“ poznamenal. Predpokladá, že finančná situácia nemocníc sa bude zlepšovať, pomôcť im má aj oddlžovanie, na ktoré sú pripravené stámilióny eur.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #súkromníci #Peter Pellegrini #CT vyšetrenie #štátne nemocnice #rozpočet nemocnice #laboratórne vyšetrenia