Kalavská čaká od ružinovskej nemocnice nápravu

Vzbura bratislavských lekárov na oddelení, kde operujú vážne úrazy chrbtice. Pracovisko patrí pod 1. ortopedicko-traumatologickú kliniku v Ružinove, ktorá je súčasťou Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Lekári od júla vypovedajú príslužby. Hrozí, že o pacientov odkázaných na akútne zákroky v noci nebude postarané. Vedenie nemocnice situáciu nevidí tragicky. Tvrdí, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) žiada od manažmentu do konca tohto týždňa riešenie.

10.05.2018 08:00
debata (2)

Ortopedická klinika v Ružinove je jediným pracoviskom na Slovensku, kde sa operujú vážne stavy chrbtice, degeneratívne ochorenia, ale aj problémy spojené s onkologickými chorobami. V prípade chrbtice ide ročne o 250 výkonov, z toho polovica sú akútne operácie do 24 hodín.

Šesť lekárov z kliniky sa listom obrátilo na riaditeľa UNB Juraja Kovácsa s tým, že podľa nich zlyháva už prednemocničná starostlivosť o akútnych pacientov. Tvrdia, že pacienti sú posúvaní medzi pracoviskami, ktoré dané výkony nevykonávajú, a strácajú tak čas. Okrem toho chýba vybavenie, v jednej operačnej sále je pokazený operačný stôl či ohrievacia podložka, nie sú nové nástroje, lekári operujú v 30-stupňových horúčavách. Informácie o liste ako prvá priniesla televízia Markíza.

Rapídne nám stúpol počet infekčných komplikácii a nozokomiálnych nákaz. Pre nedostatok sestier sa zhoršila ošetrovateľská starostlivosť.
ružinovskí lekári

„Pre nedostatok stredného zdravotníckeho personálu je už niekoľko rokov uzavreté spinálne oddelenie na siedmom poschodí, napriek tomu, že neustále pribúda počet pacientov a počet operačných výkonov,“ uvádzajú v liste lekári. Oddelenie bolo pritom na tieto účely zrekonštruované. „S nevôľou prijímame fakt, že tam má byť presťahovaná geriatrická klinika či časť neurochirurgickej kliniky z UNB Kramáre, ktorá nerieši úrazy chrbtice,“ pokračujú.

Kritické podmienky podľa nich ohrozujú pacientov s problémami chrbtice, ktorí ležia na oddelení spolu s ortopedickými pacientmi s infekčnými komplikáciami. Rizikové skupiny sú hlavne onkologickí pacienti, reumatici, imunokompromitovaní pacienti a starší imobilní pacienti.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Andrea Kalavská Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

„Rapídne nám stúpol počet infekčných komplikácii a nozokomiálnych nákaz. Pre nedostatok sestier sa zhoršila ošetrovateľská starostlivosť,“ píšu lekári vedeniu s tým, že preto vypovedajú od júla príslužby. Príslužba znamená, že má lekár v noci pohotovosť doma na telefóne. V prípade, že dovezú pacienta, okamžite vyráža do nemocnice. Odmena za príslužbu je jedno euro za hodinu.

Lekár z prostredia ružinovskej nemocnice, ktorý si neprial zverejniť svoje meno, uviedol, že v skutočnosti je situácia ešte horšia, ako opisujú doktori v liste. „Na klinike sa nakopilo viacero problémov, stav v nemocnici je celkovo zlý,“ poznamenal. Oddelenie sa zredukovalo, nevyhovujúca je jedna operačná sála, chýba anestéziológ, sestry aj ortopédi. „Pritom Ružinov je v rámci UNB asi najvyťaženejšou nemocnicou,“ pripomenul.

Vedenie UNB potvrdilo, že list od lekárov dostali minulý týždeň. Ešte v ten deň sa podľa hovorkyne Evy Kliskej generálny riaditeľ stretol s vedením kliniky aj s lekármi. „Generálny riaditeľ si vypočul lekárov a dohodli sa na vypracovaní novej koncepcie starostlivosti o spinálnych pacientov, ktorú má vedenie kliniky predložiť vedeniu nemocnice do piatka,“ povedala Kliská.

Návrh očakáva do konca týždňa

Čo sa týka výpovedí lekárov z príslužieb, hovorkyňa dodala, že teraz je o tom predčasné hovoriť, pretože sa tak v súčasnosti nedeje a zdravotná starostlivosť je zabezpečená. Zatvorenie oddelenia na siedmom poschodí podľa nej navrhlo vedenie kliniky. Dôvodom bol nedostatok personálu. Kliská odmieta, že by boli pacienti ohrozovaní infekciami. „Ortopedickí pacienti s infekčnými komplikáciami sú na samostatných izbách, ktoré sú označené vyšším hygienickým štandardom. V týchto priestoroch sa nenachádzajú pacienti po zákroku chrbtice,“ vysvetľovala.

Ministerka zdravotníctva Kalavská sa v pondelok stretla s generálnym riaditeľom a požiadala vedenie nemocnice o riešenie tejto problematiky. Návrh očakáva do konca tohto týždňa. Začiatkom mája prenikli na verejnosť informácie, že prestali vyšetrovať aj pacientov v kardiologických ambulanciách v Ružinove. Obmedzenia platia pri echokardiogra­fickom, ergometrickom a holterovskom vyšetrení. Dôvodom je nedostatok personálu. Podľa Kliskej ide o dočasný stav.

Denník Pravda tento rok upozornil aj na vážnu situáciu v petržalskej Nemocnici sv. Cyrila a Metoda, ktorá je tiež súčasťou bratislavskej Univerzitnej nemocnice. Výpadok personálu tam má spôsobovať odkladanie operácií. Parlamentný zdravotnícky výbor včera odsúhlasil v tejto nemocnici poslanecký prieskum.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzitná nemocnica Bratislava