Pokus o zmier v RTVS stroskotal

Zmiernenie napätia vo vzťahoch vo verejnoprávnej RTVS sa zatiaľ nekoná. Na mediáciu, ktorú zorganizoval Slovenský syndikát novinárov (SSN), sa dostavili len zástupcovia z vedenia, nespokojní redaktori nechali svoje stoličky prázdne.

10.05.2018 10:51 , aktualizované: 15:30
RTVS, mediaciia, Foto: ,
Zástupcovia vedenia RTVS Hana Lyons, Petra Stano Maťašovská a Vahram Chuguryan (zľava) sedeli spolu s mediátormi z vedenia syndikátu novinárov Jozefom Tinkom a Danielom Modrovským oproti prázdnym stoličkám.
debata (68)

Tvrdia, že nedostali pozvánku a mediácia sa navyše konala v ich pracovnom čase. Syndikát oponuje, že pozvanie poslal. Ďalší pokus o zmier by sa mal konať do 30 dní.

Z plánovanej mediácie sa napokon stalo vypočutie šéfov spravodajstva – riaditeľa sekcie spravodajstva a publicistiky Vahrama Chuguryana, vedúcej televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Hany Lyons a vedúcej rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky Petry Stano Maťašovskej. Všetci spoločne podčiarkli, že redaktori pracujú slobodne.

„Čo je najdôležitejšie, tie informácie, ktoré prebehli v médiách o pokusoch o normalizáciu a cenzúru a čistky a podobne, absolútne v celom rozsahu odmietame. Nič z toho sa v RTVS nedeje, všetci novinári pracujú absolútne slobodne,“ povedal Chuguryan. Pripomenul tiež, že cieľom vedenia je riešiť spor najmä interne, no sú otvorení komunikácii so všetkými stranami. Stano Maťašovská doplnila, že táto interná mediácia sa zatiaľ nezačala, no „pracujú na tom“. Mandát na vedenie mediácie dostal od syndikátu jeho člen a mediológ Jozef Tinka.

„SSN nemá ambíciu robiť rozhodcu, iba ponúkol priestor na vecnú komunikáciu. Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody. Verejnosti treba ukázať, že novinári dokážu rešpektovať jeden druhého a vedia sa dopracovať k obojstranne akceptovateľnému konsenzu,“ podčiarkol Tinka. Spresnil tiež, že pozvánku redaktorom poslali na hromadný e-mail, ku ktorému má podľa Lyons prístup každý spravodajca v RTVS.

Bez pozvánky

Spravodajské odbory RTVS však tvrdia, že pozvánku nedostali. „Považujeme za nepochopiteľné, že niekto chce robiť mediátora v spore, a nepozve jednu zo zúčastnených strán. Navyše, ak by syndikát rozumel práci novinárov, nedal by podobné stretnutie na desiatu ráno, keď celý tím musí pracovať a sanovať tak to, že vedenie vyhodilo zo dňa na deň štyroch reportérov,“ reagovala predsedníčka odborov, redaktorka Zuzana Kovačič Hanzelová.

Dodala tiež, že sami navrhovali mediátora, no aby mala takáto mediácia zmysel, musia s jeho výberom súhlasiť obe strany. Zároveň pripomenula, že jednou z ich požiadaviek je, aby Chuguryan, Lyons a Stano Maťašovská odišli z funkcií.

Vo videu hovorí riaditeľ Sekcie spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan o zmluvách v RTVS

„Rokovanie preto očakávame s generálnym riaditeľom Jaroslavom Rezníkom, ktorý je aj podľa zákona ako štatutár RTVS jediným partnerom na diskusiu pre odbory. O stretnutie s generálnym riaditeľom RTVS sa snažíme už týždne. Doteraz k nemu neprišlo,“ dodala Kovačič Hanzelová. Rezník sa na včerajšej schôdzke nezúčastnil, Chuguryan spresnil, že od neho dostali mandát, aby zastupovali RTVS.

Do 30 dní

Výsledkom stretnutia zástupcov syndikátu s vedením RTVS je komuniké, ktoré avizuje ďalší pokus o zmier. Mal by sa konať do 30 dní, presný dátum zatiaľ nie je známy. Chuguryan, Lyons a Stano Maťašovská prisľúbili, že sa na ňom zúčastnia. Otázkou zostáva, či prídu aj redaktori spravodajstva.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo nechcel hodnotiť, na čej strane sa včera stala chyba. Podľa jeho slov rada nemala informáciu o pokuse o mediáciu zo strany SSN. „Mrzí ma, že sa to nikam neposunulo, no nedá sa to posúvať z pohľadu diktátu jednej či druhej strany. Posúvať sa to dá, ak všetci zainteresovaní pochopia, že sú v jednom tíme a kopú za jedno mužstvo,“ zdôraznil Gallo. „Mrzí ma, že RTVS sa stáva súčasťou politického boja, čo je veľmi nepríjemné, a najviac to škodí samotnej inštitúcii,“ uzavrel.

Napätie v RTVS

To, že v RTVS panuje napätie, vyšlo najavo začiatkom apríla, keď asi 50 zamestnancov napísalo vedeniu otvorený list, v ktorom vyjadrili svoje obavy z ohrozenia verejnoprávnosti a zároveň pripustili, že pracujú slobodne. Odpoveďou bol list inej skupiny zamestnancov, ktorá sa vedenia zastala. Nepokoj sa vystupňoval pred viac ako týždňom po tom, čo RTVS nepredĺžila zmluvy štyrom externým redaktorom televízneho spravodajstva. Na to reagovalo viac ako dvesto novinárov z viacerých redakcií vyhlásením, v ktorom obvinili manažment z „normalizácie“.

Riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník situáciu minulý týždeň vysvetľoval poslancom parlamentného mediálneho výboru, obvinenie o „normalizácii“ odmietol. Dôvodom nepredĺženia zmlúv bolo podľa neho neplnenie si povinností zo strany zamestnancov a sťažnosti nadriadených. Výbor Rezníkovi nakoniec odporučil, aby otvorenejšie komunikoval s verejnosťou.

Agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #SSN #Rozhlas a televízia Slovenska #situácia v RTVS #mediácia #Zuzana Kovačič Hanzelová