Organizátori protestov hovoria o vstupe do politiky

Predstavovali sa ako občianska iniciatíva a hlas bez politického vplyvu. Aj vďaka tomu pritiahli na pochody Za slušné Slovensko do ulíc tisíce ľudí, ktorých tlak spôsobil zemetrasenie na politickom poli.

10.05.2018 14:49 , aktualizované: 15:17
Za slušné Slovensko, Farská, Šeliga, úrad vlády Foto: ,
Zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko zľava Karolína Farská a Juraj Šeliga počas brífingu po skončení rokovania s predsedom vlády Petrom Pellegrinim na úrade vlády.
debata (167)

Po viac ako dvoch mesiacoch sa zdá byť všetko inak. Organizátor iniciatívy nevylúčil, že niektorí jej členovia možno vstúpia do komunálnej politiky.

Zástupcovia platformy Za slušné Slovensko, ktorá vznikla ako reakcia na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa včera stretli s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer). Konkrétny výsledok rokovanie neprinieslo. „Po dnešnom stretnutí s premiérom môžeme povedať, že máme odlišné názory na to, čo sa na Slovensku momentálne deje. Kým podľa premiéra je situácia pokojná, nám sa zdá, že stále nie sú na stole razantné opatrenia, aby sa veci pohli smerom vpred,“ povedal jeden z organizátorov pochodov Juraj Šeliga a doplnil, že ak sa situácia nezmení, protesty a zhromaždenia budú pokračovať.

Šeliga zopakoval, že iniciatíva Za slušné Slovensko nebude politickou stranou. „Sľúbili sme to rodičom zavraždených,“ prízvukuje. Dodal však, že nevie vylúčiť, že sa niektorí jednotlivci nepokúsia politicky angažovať. „Či niekto pôjde kandidovať do komunálnych volieb alebo založí stranu, pridá sa k nejakej strane, to dnes nevieme. Ale na čom je dohoda, a čo budeme komunikovať úplne verejne a transparentne, že to povie najprv nám vopred a potom to povie aj celej verejnosti,“ uviedol Šeliga. Iniciatíva bude zároveň podľa neho pomáhať aktívnym ľuďom, ktorí budú chcieť kandidovať v komunálnych voľbách.

Politický analytik Ján Baránek sa nazdáva, že ak niekto vyhlasuje, že chce zasahovať do politiky, prestáva byť apolitický. Týka sa to podľa jeho slov aj organizátorov protestov. „My ich nemôžeme vnímať apoliticky. A to nehovorím ani v zlom, ani v dobrom, to je skrátka fakt. Keď sa niekto správa politicky, komentuje politiku a má politické požiadavky, tak nie je apolitický, či sa to páči, alebo nie,“ myslí si analytik.

Pellegrini stretnutie s aktivistami nekomentoval, pretože sa ponáhľal na rokovanie parlamentu. Tlačový odbor Úradu vlády v stanovisku uviedol, že si premiér vypočul názory mladých ľudí na aktuálnu politickú situáciu a problémy krajiny. „Zároveň ich oboznámil so svojou víziou Slovenska ako priateľského štátu voči svojim občanom a informoval ich o krokoch vlády, ktoré majú zlepšiť život ľudí na Slovensku,“ informoval Úrad vlády.

Agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

167 debata chyba
Viac na túto tému: #Za slušné Slovensko #Juraj Šeliga #Karolína Farská