Čižnár kritizoval Matečnú: Nech si urobí poriadok, má to tam prehnité

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár na stredajšej tlačovej konferencii nešetril kritikou do vlastných radov aj radov polície. Ostré slová adresoval aj ministerke poľnohospodárstva Gabriele Matečnej.

09.05.2018 18:02
Jaromír Čižnár Foto: ,
Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár.
debata (7)

Generálny prokurátor informoval o vyšetrovaní káuz, na ktoré poukázal zavraždený novinár Ján Kuciak a vrátil sa aj k farmárom na východe Slovenska a kauze prideľovania agrodotácií na parkovisko či letisko.

„Čo si o tom myslím, nemôžem verejne povedať, lebo by to nebolo pekné. Nemám dôvod farmárom neveriť. Ak je z toho pravda polovička, a ja verím, že hovoria pravdu vo všetkom, v tých oblastiach Slovenska štát absolútne zlyhal,“ povedal Čižnár. S poškodenými farmármi sa stretol osobne na začiatku mája. Stretnutie bolo reakciou na medializované informácie v agrosektore, podľa ktorých brali niektorí vybraní podnikatelia agropodporu aj na pôdu, na ktorú nemali nárok, a tiež na sťažnosti farmárov, ktorí poukazovali na problematiku vlastníckych práv.

Čižnár kritizoval aj vyjadrenia Matečnej, že za to môže „prokuratúra či polícia.“ „Na rozdiel od pani ministerky som od nich neutekal a vypočul som si ich,“ dodal. Generálna prokuratúra si vyžiadala spolu 43 spisov. Preskúma tak trestné veci, v ktorých sa podľa farmárov rozhodlo neštandardne.

Matečná vtedy dotknutým farmárom odkázala, aby sa obrátili na súdy. Podľa Čižnára sa však už títo farmári nemajú na koho obrátiť. „Farmár mal rozsudok, mal rozhodnutie o zákaze vstupu, prišli páni, ktorí ho mali napadnúť. Farmár volal na políciu a tam mu povedali nech podá trestné oznámenie. Namiesto toho, aby prišli policajti na miesto. Keď argumentoval, že veď už podal desať, tak viete aká bola odpoveď? Nech podá jedenáste,“ opísal Čižnár.

Kritizoval aj slová ministerky Matečnej, že je pripravená prokuratúre poskytnúť pomoc. „Keby si boli plnili povinnosti v Poľnohospodárskej platobnej agentúre a Slovenskom pozemkovom fonde, tak by nám nemuseli poskytovať žiadnu pomoc. Sú tam vybudované mechanizmy, a neverím, že o tom niekto nevie, ako týchto malých farmárov dusiť a dokonca ničiť. Stačí tzv. križovanie, kde si ten chudák, ktorý nemá na to, aby si platil právnikov, uplatní nárok na dotácie, ale zakrižuje ho ďalší, ktorý na to má. A keď nedostane dvakrát po sebe dotáciu, tak ho to zničí, lebo nemá z čoho fungovať,“ povedal Čižnár.

Ministerke Matečnej odkázal, nech si urobí v Poľnohospodárskej platobnej agentúre a Slovenskom pozemkovom fonde poriadok, „lebo je to tam prehnité“. „Toto sa nedeje ani týždeň, ani dva. Deje sa to niekoľko rokov,“ dodal.

„Tento štát, čo mal tých drobných farmárov chrániť, ktorí si oprávnene uplatňovali svoje požiadavky, podieľal sa na ich likvidácii v niektorých veciach. Mám obavu, že sa to potvrdí. Tieto spisy sú začiatok. Už keď dochádzalo k násilnostiam a nikto tam nič nespravil, potom čo chceme, aby tu ľudia v tomto štáte v niečo verili, aby sa museli dostať až ku mne? Človeku sa to až zle počúvalo,“ ukončil Čižnár.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Gabriela Matečná #kauza agrodotácií