Literárny fond ocenil žurnalistov z denníka Pravda

Výročnými, mimoriadnymi cenami a prémiami ocenil Literárny fond kvalitnú prácu žurnalistov. Slávnostné vyhlásenie laureátov za publicistiku, spravodajstvo a novinársku fotografiu za rok 2017 sa konalo v Zichyho paláci v Bratislave. Prémie za novinársku tvorbu za rok 2017 získali redaktorka a redaktor denníka Pravda Dagmar Teliščáková a Andrej Barát.

10.05.2018 15:52
cena, Literárny fond, Dagmar Teliščáková Foto:
Literárny fond ocenil redaktorku denníka Pravda Dagmar Teliščákovú prémiou za novinársku tvorbu.

Porota ocenila Dagmar Teliščákovú za príspevok Zmarená cesta za slobodou sa končila smrťou a väzením zo seriálu Svedectvá pravdy o päťdesiatych rokoch minulého storočia. Rozprával o osude troch rodín, ktoré sa pokúsili uniknúť na slobodu za hranice komunistického Československa. Ďalšie ocenené príbehy Kruté vraždenie na zvolenskom cintoríne zničilo celé rodiny a Židovský lekár zachraňoval životy v pracovnom lágri pre Rómov v pokračovaní Svedectiev pravdy približujú krutosti páchané nacistami a slovenskými gardistami počas holokaustu na Slovensku. Tento seriál o holokauste bol súčasťou udelenia prestížnej medaily Chatama Sofera pre denník Pravda v januári tohto roku.

„Toto ocenenie patrí najmä všetkým ľuďom, ktorí mi dovolili vstúpiť do ich života a ich príbeh posunúť ďalej ako po prah ich vlastných dverí. Stretla som nespočetné množstvo ľudí, zvlášť vo vyššom veku, ktorí aj dnes majú čo povedať nielen strednej, ale najmä mladej generácii. Škoda, že ich tak často málo počúvame,“ povedala Dagmar Teliščáková.

Andrej Barát zaujal porotu príspevkami Aj les má srdce. Čakáme, kedy dotlčie, Kto je viac ako baník? A kto má horšiu budúcnosť?, Skrotenie zlej rieky, ktoré boli uverejnené v sobotňajšej prílohe denníka Pravda Víkend. Autor sa dlhodobo venuje problematike životného prostredia a jeho udržiavaniu pre budúce generácie.

„Ocenenie od Literárneho fondu ma mimoriadne teší a je pre mňa povzbudením k ďalšej práci. Som veľmi rád, že environmentálne témy majú svoj mediálny priestor aj pozornosť. Verím, že sa časom zväčšia, pretože v kvalite životného prostredia sa skrýva kvalita života ľudí,“ povedal Andrej Barát.

Do súťaže o výročnú cenu, ktorú vyhlasuje výbor sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu, sa prihlásilo 130 súťažiacich s 265 príspevkami.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Literárny fond #výročná cena Literárneho fondu