Kiska ocenil Olympiádu ľudských práv

Trému ani pred prezidentom akoby nemali. O demokracii a ľudských právach títo stredoškoláci nemajú problém diskutovať. Finalistov celoštátneho kola 20. ročníka Olympiády ľudských práv, ktorej mediálnym partnerom je denník Pravda, prijal prezident Andrej Kiska.

10.05.2018 17:18
Olympiáda ľudských práv Foto: ,
Medzi finalistami Olympiády ľudských práv, ktorých prijal prezident, bola aj Ema Šlesárová, ktorá získala aj ocenenie Pravdy (druhá zľava).
Spolu s dvanástimi finalistami prišli do Prezidentského paláca organizátori a podporovatelia súťaže, ale aj učitelia, ktorí študentov pripravovali. „V Olympiáde ľudských práv nejde len o súťaž, ale o pochopenie vlastných životov, významu občianskej angažovanosti a obrany mieru, demokracie, kultúry ľudských práv,“ pripomenula pri ich predstavovaní predsedníčka celoštátneho kola tejto súťaže Dagmar Horná. Nechýbali ani dvaja zakladatelia tejto súťaže – Viliam Dolník a Miroslav Kusý, ktorí pred vyše 20 rokmi rozbiehali vzdelávanie k ľudským právam na Slovensku. Olympiádou prešli za ten čas stovky mladých ľudí, niektorí jej absolventi tiež pracovali alebo pracujú v prezidentskej kancelárii. „Pochopiť problematiku ľudských práv nie je jednoduché. Je veľa tém, kde aj v našej krajine máme diskusie, až ohnivé polemiky,“ pripustil Kiska. Aj preto považuje za veľmi dôležité „mať pochopenie a empatiu ku každému človeku, ktorý môže byť odlišný“. „Budovať túto empatiu, porozumenie a pochopenie, ako by mala spoločnosť fungovať, je v tejto dobe, povedal by som, možno ešte dôležitejšie,“ dodal prezident.

Spomenul rómsku problematiku, migrantov, LGBT komunitu. „Je tu veľa tém, kde stále cítime, že naša spoločnosť ešte akoby nedozrela naplno do tej modernej európskej krajiny. Je to práve úloha vás mladých. Ste to vy, aby ste pomohli prekonať stereotypy myslenia, aby ste vnášali svoj pohľad, ako má vyzerať moderná krajina v tomto období. Krajina, na ktorú budete pyšní,“ povedal vo svojom príhovore. Váži si, že Olympiáda ľudských práv existuje, a poďakoval sa jej organizátorom a podporovateľom, „lebo je to unikátny a prospešný projekt“.

Delegácia finalistov a organizátorov Olympiády...
Predsedníčka Celoštátnej komisie Olympiády...
+3Študenti v debate s prezidentom.

Troch súťažiacich, ktorí postúpili do celoštátneho kola olympiády, aj tento rok ocenil denník Pravda. Redakcia udelila tri ceny za najlepšie úvahy na tému: "Ktoré ľudské práva sú najviac ohrozené extrémizmom? Poraďte verejnej ochrankyni práv, ako môže prispieť k ich účinnej ochrane. Ocenené úvahy Adriány Peškovej z Gymnázia v Žiline, Emy Šlesárovej zo Strednej zdravotníckej školy v Trnave a Branislava Števonka z Gymnázia sv. Vincenta de Paul v Leviciach budú v denníku zverejnené v sobotu na budúci týždeň. Všetci traja prídu v júni na návštevu na Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Olympiáda ľudských práv