Polícia preveruje majetok ministerky vnútra

Polícia vykonáva operatívne preverovanie v súvislosti s nákupom priestorov v bratislavskom obchodnom komplexe Panorama City, ktoré vlastní ministerka vnútra Denisa Saková (Smer).

10.05.2018 18:17 , aktualizované: 19:51
Denisa Saková Foto: ,
Denisa Saková, ministerka vnútra.
debata (270)

Povrdil to hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl. Tento ministerkyn majetok sa nepozdáva opozícii, ktorá žiadala ministerku o vysvetlenie.

Tá uviedla, že k priestorom prišla pri majetkovom vyrovnaní pri rozvode. Podľa Wäldla polícia v súčasnosti nemôže poskytnúť bližšie informácie.

O spornej nehnuteľnosti informoval šéf OĽaNO Igor Matovič. Ministerka v roku 2016 údajne lacno kúpila nebytové priestory na lukratívnom mieste pri nábreží Dunaja v Bratislave, a teraz ich predáva s vysokým ziskom. Ministerka odpovedala, že nebude robiť tlačovú besedu a „reagovať na výmysly“ Matoviča.

Ministerka poukázala aj na to, že Matovič obchodoval s Jozefom Majským a kupoval pozemky v Trnave za polovičnú cenu oproti znaleckému posudku. „Pán Matovič neprestáva v útokoch na rezort vnútra, pretože sám je za svoje podnikateľské aktivity vyšetrovaný orgánmi činnými v trestnom konaní,“ uviedol tlačový odbor rezortu vnútra.

Zisk 354-tisíc eur

Matovič tvrdí, že firma manželov Sakovcov Komec kúpila pol roka po parlamentných voľbách dvojpodlažné obchodné priestory v komplexe Panorama city v Bratislave za 1 350 eur za štvorcový meter. Celkovo išlo o 289 štvorcových metrov a tri garážové miesta. Za priestory mala firma podľa účtovnej závierky, ako uviedol Matovič, zaplatiť 466 055 eur. Cenu za štvorcový meter označil Matovič za „pofidérnu“. „Za to na najhoršom sídlisku v Trnave si nekúpite ani meter štvorcový bytu,“ vyhlásil a ministerku vyzval na odchod z funkcie.

Podľa Matoviča je Saková po rozvode jedinou majiteľkou firmy, ktorá teraz predáva obchodné priestory už za 2 580 eur za štvorcový meter, a mala by tak zinkasovať 821-tisíc eur so ziskom 354-tisíc eur. Dodal, že ostatní záujemcovia pritom kupovali v spomínanom komplexe obchodné priestory za ceny v rozmedzí 2 500 až 2 900 eur za štvorcový meter. Podľa neho by sa mala Saková zisku vzdať a venovať ho charite.

Projekt J&T

Panorama city je projektom spoločnosti J&T Real Estate. Šéf OĽaNO tiež tvrdil, že manžel Sakovej ako člen Predstavenstva Dopravného podniku Bratislava obhajoval tender na nákup trolejbusov pre firmu, ktorá patrí práve pod J&T.

Podľa hovorkyne spoločnosti J&T Real Estate Daniely Stričkovej v projekte Panorama city sa predávali nebytové priestory štandardným spôsobom a boli vypredané už v roku 2015/2016. „Zmluva na predaj nebytových priestorov bola uzatvorená so spoločnosťou Komec, s. r. o. Cena aj jej podmienky sú predmetom obchodného tajomstva, avšak môžeme potvrdiť správnosť už v médiách zverejnenej predajnej sumy 558 000 eur s DPH," povedala pre Pravdu Stričková.

© Autorské práva vyhradené

270 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Denisa Saková