Vládnym špeciálom, v ktorom cestoval unesený Vietnamec, sa viezol aj hlavný podozrivý

Vládnym špeciálom SR, v ktorom cestoval unesený Vietnamec Trinh Xuan Thanh, sa viezol aj generál Duong Minh Hung, hlavný podozrivý z únosu.

11.05.2018 09:56
debata (48)

Vyplýva to zo zoznamu pasažierov, ktorý získali Hospodárske noviny. Denník dodáva, že „na zozname sa zároveň nenachádza meno uneseného ani bývalého poradcu expremiéra Roberta Fica pre zahraničný obchod Le Hong Quanga, ktorý sa mal podľa nemeckých médií minulý rok tiež zúčastniť na stretnutí slovenskej a vietnamskej delegácie vo vládnom hoteli Bôrik.“

Kauza od vlaňajšieho leta značne poškodila vzťahy medzi Nemeckom a Vietnamom. Nemecká vláda je totiž presvedčená, že bývalý generálny riaditeľ štátnej stavebnej spoločnosti PetroVietnam Construction (PVC), dcérskej firmy ropného a plynárenského gigantu PetroVietnam, Trinh Xuan Thanh, bol v júli 2017 odvedený z Berlína proti svojej vôli.

Vietnamská strana tvrdí, že do vlasti sa vrátil dobrovoľne. Za hlavného podozrivého a vodcu únosu sa považuje generál Hung.

V auguste 2016 prišiel do Nemecka s diplomatickým pasom, kde žiadal o azyl. Vietnamská polícia to však nedovolila. Niekoľkokrát vyzvala nemecké úrady, aby ho vydali. Podľa tvrdenia nemeckého prokurátora ho napokon z Berlína uniesla vietnamská tajná služba.

26. júla 2017, tri dni po únose Trinh Xuan Thanha, odcestovalo niekoľko podozrivých prenajatým autom z Prahy. Podľa údajov GPS stálo auto zaparkované pri bratislavskom hoteli Bôrik. Hotel podlieha správe slovenskej vlády. A práve v deň, keď tam podozriví parkovali, sa na Bôriku konalo pracovné stretnutie vysokopostavených vietnamských a slovenských politikov.

Na stretnutí sa zúčastnil aj vietnamský minister verejnej bezpečnosti To Lam, ako aj generál Hung, hlavný podozrivý a údajný vodca únosu.

Zo slovenskej strany sa na stretnutí zúčastnili vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák a podpredseda vlády. Vyšetrovatelia považujú za pravdepodobné, že unesený Trinh sa v tomto čase nachádzal ešte stále v Európe.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza únosu Vietnamca