Farkašovský: Novinári majú až priveľmi veľké možnosti písať slobodne

Novinári majú v súčasnosti až priveľmi veľké možnosti písať slobodne, myslí si poslanec Národnej rady SR za SNS Karol Farkašovský. Hovoril o tom v pléne v reakcii na návrh SaS zrušiť trestný čin ohovárania.

11.05.2018 10:59
debata (25)

„Ohováranie je dnes bežný jav a treba ho vykoreniť alebo minimálne ho legislatívne obmedziť,“ vyhlásil Farkašovský, podľa ktorého novinári môžu dnes pracovať slobodne.

Poslanec Smeru Peter Šuca súhlasí s opozíciou, že novinári musia mať zabezpečenú slobodu slova, ale zdôrazňuje, že treba si uvedomiť aj zodpovednosť za ňu. Ale odmieta návrh na zrušenie trestného činu ohovárania.

„Sloboda slova bez zodpovednosti vedie k anarchii,“ povedal s tým, že mať trestný čin ohovárania je správne. „Každý si musí byť vedomý zodpovednosti aj novinári, ktorí ale musia mať slobodu slova,“ doplnil.

SaS navrhuje zrušiť trestný čin ohovárania. Sľubuje si od toho väčšiu slobodu slova pre novinárov. Zmenu chce presadiť cez pozmeňujúci zákon k novele Trestného zákona. Ohováranie a následné spory by sa naďalej mohli riešiť v civilnom sporovom konaní. Liberáli argumentujú zneužívaním paragrafu o trestnom čine ohovárania voči novinárom.

Podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer) považuje návrh SaS za „absolútne farizejský“. Pripomenul, že to bol Ľubomír Galko z SaS, ktorý v kresle ministra obrany odpočúval novinárov.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #ohováranie #sloboda slova #Karol Farkašovský #SASKA