Politici sa krútia okolo svojich platov

Parlament tápa, čo ďalej s platmi politikov. Problém sa ťahá už niekoľko rokov, počas ktorých si poslanci automaticky zmrazovali platy. Až na vlaňajšiu zimu, keď tak neurobili a platy im mali skokovite narásť, čo vyvolalo nevôľu vo verejnosti. Ani za pol roka však vládna koalícia neprijala riešenie.

11.05.2018 11:30
parlament, Foto: ,
Problém s platmi parlamentných poslancov sa ťahá už niekoľko rokov.
debata (18)

Na tejto schôdzi má síce parlament rokovať o novom vzorci výpočtu platov ústavných činiteľov, ale ten sa pravdepodobne odsunie z programu rokovania snemovne. Ak by ho poslanci ani do konca roka neschválili, všetko zostane po starom. To znamená, buď si budú každú zimu poslanci platy zmrazovať, alebo sa im neúmerne zvýšia.

Oficiálne predstavitelia vládnych strán tvrdia, že chcú čakať na zdôvodnenie Ústavného súdu, ktorý rozhodol, že zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov pre rok 2017 bolo protiústavné. Čo sa týka opozície, tá vyčkáva, s čím príde koalícia.

Predseda koaličného Mostu-Híd Béla Bugár hovorí, že nové znenie zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov nepripravili práve preto, že ešte nie je známy nález Ústavného súdu. „Počúvame, že je tam vraj napísané, že poslanci môžu zmrazovať plat len sebe a takisto aj prezidentovi, lebo prezident podpisuje zákony,“ uviedol pre Pravdu Bugár. Ak je podľa neho táto interpretácia v uznesení Ústavného súdu, „tak sa to môže nechať tak, ako to je“ a upravili by sa len sporné časti zákona.

Podobne sa vyjadrili aj politici ďalších dvoch koaličných strán. Podpredseda parlamentu Martin Glváč zo Smeru ohľadne mechanizmu vypočítavania platov uviedol, že „ešte nič nie je dohodnuté“. Podľa neho sa chce koalícia „odpichnúť“ práve od nálezu Ústavného súdu. Na margo nového zákona o platových pomeroch pripustil, že možno ani nebude, ale v hre je aj druhá možnosť, že sa nakoniec schváli. Aj šéf poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák povedal, že treba čakať na dôvody Ústavného súdu.

Koncom apríla Ústavný súd rozhodol, že platy predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu, verejného ochrancu práv, komisára pre deti, komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo, a vedúceho ostatného ústredného orgánu štátnej správy sú protiústavné. Ústavný súd tak reagoval na podanie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý zmrazenie platov napadol pre situáciu, ktorá nastala v roku 2017.

Ústavný právnik Eduard Bárány hovorí, že celé odôvodnenie Ústavného súdu ešte nevidel, ale domnieva sa, že platy spomínaných funkcionárov by sa teraz mali dostať na úroveň, ako keby k zmrazeniu nedošlo. „Som si však skoro istý, že by sa nemalo doplácať za roky dozadu, keď boli platy zmrazené. Rozhodnutia Ústavného súdu nemajú spätnú účinnosť,“ vysvetlil Bárány. Podľa neho do budúcnosti by sa tak mohli zmraziť len platy poslancov, členov vlády a prezidenta. Na utlmenie platov musí byť podľa ústavného právnika zvláštny dôvod, spočívajúci v sociálnej situácii napríklad vzhľadom na ekonomickú krízu a môže sa dotknúť aj platov sudcov. Tým sa totiž po odznení krízy platy odmrazili.

„Pokiaľ nie je takýto dôvod, tak celé zmrazenie je veľmi problematické zvlášť pri nastavení platov ústavných činiteľov. Podľa môjho názoru je správne, že sa odvodzuje plat ústavného činiteľa od vývoja mzdy v národnom hospodárstve,“ dodal Bárány.

Kedy stúpnu platy ústavných činiteľov?

V koalícii podľa našich informácií zaznelo, že nový zákon, ktorý by priniesol aj vyššie platy politikom, by bol účinný až od roku 2020. Oponenti v koalícii namietajú, že v takom prípade by sa radšej nemalo prijať nič.

Vládne strany sa však musia s platmi vyrovnať, lebo v zime by mohli zažiť podobný škandál ako vlani. Vláda totiž navrhla platy zmraziť, ale proti hlasovali mnohí poslanci koalície a aj opozičné strany SaS, OĽaNO a Sme rodina. Znamenalo to, že poslancom by sa od januára tohto roka ich príjem zvýšil takmer o 1000 eur. Od roku 2011 mali pre krízu platy zmrazené vrátane členov vlády a prezidenta republiky. Proti navýšeniu platov sa však postavil premiér Robert Fico a pohrozil pádom vlády, ak si ich poslanci nezmrazia. Nakoniec parlament narýchlo prijal kompromis a platy poslancom stúpli o jedno symbolické euro.

Situácia v koalícii sa upokojila s prísľubom, že vládne strany pripravia úplne nový zákon o odmeňovaní ústavných činiteľov a zástupcov štátu v akciových spoločnostiach. Platiť mal od júla tohto roka. Zatiaľ to vyzerá tak, že tento plán nevyjde. Poslanec SNS Bernaťák však odmietol, že by sa koalícia mala na jeseň pre nevyriešené platy opäť dostať do sporu. „Ešte nie je definitívna dohoda. Lídri vládnych strán budú k tomu sedieť,“ poznamenal Bernaťák.

Koalícia zatiaľ nepovedala, akú podobu by mal mať vzorec na výpočet platov poslancov. Robert Fico ešte ako premiér začiatkom roka hovoril, že by sa už nemali odvíjať od priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve ako doteraz, ale od mediánu. Ide o strednú hodnotu platov zoradených podľa veľkosti. Či sa napokon využije práve medián, nie je zrejmé. Podľa Bernaťáka pre SNS je zvyšovanie platov „úplne posledné v poradí“. „Chceme riešiť iné zákony, ktoré ľudia potrebujú, ako zvyšovanie platov ústavných činiteľov,“ dodal.

Teraz je plat poslanca stanovený vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca za predchádzajúci kalendárny rok. Tá za posledné roky neustále rastie. Vlani bola na úrovni 954 eur. Medián miezd predstavoval 900 eur.

Momentálne majú poslanci hrubý mesačný plat 1961 eur. Zároveň dostávajú paušálne náhrady, ktoré nie sú zdanené. Poslanci s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji poberajú náhrady 1 385 eur a poslanci mimo Bratislavského kraja 1 615 eur. Znamená to, že bratislavský poslanec má spolu 3 346 eur a mimobratislavský poslanec 3 576 eur. V súvislosti s novou podobou platov sa hovorilo o tom, že by poslanci dostali len jednu zložku platu bez paušálnych náhrad a celý by potom podliehal plateniu daní a odvodov.

Otázkou je, o koľko by sa mal príjem poslancov zvýšiť. Ešte začiatkom roka sa špekulovalo, že by malo ísť o sumu 100 až 300 eur. V zákulisí však viacerí poslanci reptajú, že nejde o primeranú sumu a malo by to byť viac.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #zmrazovanie platov #platy ústavných činiteľov