Oddýchneme si od horúčav, jar sa vracia

V najbližších dňoch sa vráti krásna a voňavá jar s chladivými kvapkami dažďa. Taká, na akú sme takmer už zabudli...

12.05.2018 06:00
počasie, teplo Foto: ,
Začiatok mája bol na Slovensku pomerne teplý, aj keď nemôžeme hovoriť o lámaní rekordov.
debata (3)

Klimatológ Pavol Faško hovorí, že búrky, ktoré zo štvrtka na piatok „prepadli“ Bratislavu, Záhorie a Malé Karpaty, sa rozšíria prakticky na celé Slovensko. „Búrky neboli nebezpečné. Niekde napršalo aj vyše tridsať milimetrov zrážok, a to je fantastická správa, pretože dosiaľ bolo veľmi sucho. No a máme nádej, že zrážky by sa mali vyskytovať aj na ostatnom území a začne sa ochladzovať. Víkend však bude ešte teplý s teplotami okolo 25 stupňov, niekde aj o trochu viac,“ v hlase klimatológa cítiť radosť.

Nemala by sa však opakovať situácia z posledných dvoch rokov, keď mráz poškodil aj ovocné stromy.
klimatológ Michal Faško

Začiatkom budúceho týždňa by sa teploty mali dostať na takú úroveň, aká by mala byť v tomto ročnom období: počas dňa okolo dvadsať stupňov a noci ešte chladnejšie. Faško dodáva, že počasie na Slovensku sa vráti do stavu, v akom malo byť približne pred mesiacom.

Farmári by však mali byť ostražití. „Stále sa vyskytujú aj búrky a v západnej Európe, konkrétne v Nemecku, boli vo štvrtok veľmi silné a na niektorých miestach padali aj krúpy. Toto riziko by som nevylúčil, hoci v chladnejšom vzduchu pravdepodobnosť nie je taká veľká. Riziko výskytu škôd spôsobených silnými búrkami bude teraz existovať stále,“ myslí si Faško.

Ochladenie by so sebou mohlo priniesť aj prízemné mrazy, ale iba ak by sa v noci na dlhší čas vyjasnilo a nefúkal by vietor. „Vylúčiť to však nemôžeme v druhej polovici mája. Nemala by sa však opakovať situácia z posledných dvoch rokov, keď mráz poškodil aj ovocné stromy. Opatrní by mali byť záhradkári, ktorí chcú vysádzať teplomilné rastliny,“ upozorňuje klimatológ.

Začiatok mája bol pomerne teplý, aj keď nemôžeme hovoriť o lámaní rekordov. Naposledy bolo podľa Faška takto teplo začiatkom mája roku 2012, keď sme si užili tropické hodnoty teploty vzduchu. V tomto roku sme 2., 3. a 4. mája namerali viac ako tridsať stupňov, 9. mája veľa nechýbalo a na Východoslovenskej nížine mohla teplota vzduchu tiež presiahnuť tridsiatku. „Ale nestalo sa, vo Veľkých Trakanoch bolo iba 29,9,“ uzatvára s úsmevom Faško.

Ako bude

  • sobota 12. mája – Malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. V západnej polovici miestami prehánky, ojedinele búrky. Nočné teploty 15 až 10, denné 23 až 28 stupňov.
  • nedeľa 13. mája – Malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele prehánky alebo búrky. Nočné teploty 15 až 10, denné 23 až 27 stupňov.
  • pondelok 14. mája – Polooblačno až oblačno. Miestami prehánky alebo búrky. Nočné teploty 10 až 5, denné 18 až 23 stupňov.
  • utorok 15. mája – Prevažne veľká oblačnosť, dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky. Nočné teploty 13 až 7, denné 16 až 22 stupňov.
  • streda 16. mája – Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach dážď, prehánky, ojedinele aj búrky. Nočné teploty 13 až 7, denné až do 20 stupňov.
  • štvrtok 17. mája – Prevažne veľká oblačnosť, na viacerých miestach dážď alebo prehánky. Nočné teploty 13 až 7, denné 14 až 20 stupňov.

ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #JAR #jarné počasie