Stredoškoláci z Bratislavy sa stali majstrami sveta v debatovaní

Porazili 161 tímov z celého sveta a vo finále v New Yorku vyhrali ako jediní zástupcovia z Európy. Šesť študentov zo súkromnej strednej školy LEAF Academy v Bratislave svojimi argumentmi presvedčilo medzinárodnú porotu v debatnej súťaži International Public Policy Forum.

14.05.2018 15:00
debata (7)

Domov si okrem titulu doniesli Brewerov pohár a odmenu 10-tisíc dolárov. „Rozdiel medzi naším a americkým štýlom debaty bol vo finále v tom, že nech hovorili čokoľvek, hovorili to vždy mimoriadne presvedčivo,“ smeje sa Lucia Jaďuďová, jedna z debatérok.

Cesta za víťazstvom trvala stredoškolákom od októbra minulého roka až do apríla. Počas siedmich mesiacov debatovali na tému „Medzinárodné dohody o zmene klímy týkajúce sa emisií skleníkových plynov by mali prijať záväzné donucovacie mechanizmy“. Úlohou tímu študentov bolo porote dokázať, že ich argumenty sú presvedčivejšie ako tie druhej strany. Úspešne prešli štyrmi kolami, počas ktorých vždy diskutovali s iným tímom formou esejí v angličtine.

Vyhrali sme najmä vďaka príprave, silným argumentom a nášmu spoľahnutiu sa na dôkazy a analýzu.
Lucia Jaďuďová, jedna z debatérok

„Príprava jednej nám trvala týždeň, pričom musela obsiahnuť spochybnenie argumentov protistrany a zároveň priniesť aj naše vlastné stanoviská,“ vysvetlila ďalšia členka tímu Jasna Cifrová. Za sedem dní si tak skupina študentov musela pozorne preštudovať esej protivníkov a zároveň priniesť vlastné postrehy.

„Zakladali sme si najmä na medzinárodných dohovoroch, ktoré riešili túto problematiku, pracovali sme so štatistikami, analýzami a využili sme aj tradičné médiá ako americký The New York Times a britský The Guardian,“ priblížila spôsob práce Jasna.

Konkurenčný tím často nachytali na nepresnej citácii. „Stávalo sa, že oponent vybral zo zdroja jednu vetu, ktorou chcel podložiť svoje tvrdenie. Po preštudovaní sme však zistili, že o dve vety ďalej autor zdroja vysvetľoval, prečo to tak nie je,“ dodala Jasna. Dôraz sa kládol na správnu anglickú štylistiku, gramatiku a citovanie. Podľa Jasny to boli hodiny a hodiny práce. Drina sa vyplatila. „Dostali sme sa postupne medzi top 64 tímov, potom do top 16 a nakoniec do top osmičky,“ vymenovala Lucia. Jedno kolo, počas ktorého si dva tímy navzájom vymieňali eseje, trvalo mesiac.

Členky víťazného tímu Lucia Jaďuďová a Jasna... Foto: Robert Hüttner, Pravda
jadudova, cifrova Členky víťazného tímu Lucia Jaďuďová a Jasna Cifrová.

Študenti debatovali väčšinou o tom, prečo sú úspešnejšie medzinárodné dohovory o zmiernení klimatických zmien, ktoré neobsahujú sankcie ako tie, ktoré vymedzujú trest za nedodržanie dohody. „Veľa sa tiež rozprávalo o Číne a USA – nakoľko je reálne, aby dvaja najväčší producenti emisií podpísali tú alebo inú dohodu,“ spresnila Lucia. Práve USA minulý rok odstúpili od Parížskej dohody o zmene klímy, ktorú v roku 2015 schválilo 195 krajín. Dievčatá priznávajú, že niekoľkomesačná súťaž nebola jednoduchá. Popasovať sa museli s odbornou environmentálnou aj právnickou angličtinou a množstvom nových informácií.

V apríli sa tím stredoškolákov prepracoval až do finále v New Yorku. V ňom sa ocitli okrem Slovákov aj tímy z Číny, Taiwanu a päť amerických družstiev. „Vyhrali sme najmä vďaka príprave, silným argumentom a nášmu spoľahnutiu sa na dôkazy a analýzu,“ tvrdí Lucia. Dodáva, že americké tímy sa skôr zamerali na štylistiku a spôsob vystupovania. Rozdiel medzi slovenskou a americkou debatou bol preto najmä v jej tóne. „Boli dôrazní a veľmi nahlas rozprávali. Počas celej debaty vystupovali mimoriadne sebavedomo,“ opísala Lucia. Sami sa preto o to viac museli sústrediť na kvalitu svojich argumentov.

International Public Policy Forum je prvou súťažou, ktorá poskytuje stredoškolákom z celého sveta možnosť ústne a písomne diskutovať na témy verejnej politiky. Bola založená v USA v roku 2001 Brewerovou nadáciou. Tohtoročný 17. ročník vyhral slovenský šesťčlenný tím v zložení Jasna Cifrová, Lucia Jaďuďová, Sára Lovecká, Timofej Kožuchov, Samuel Nvota a Matej Čerman, vedený trénerom Braňom Fečkom. Stredoškoláci sú aktuálne v treťom a vo štvrtom ročníku na súkromnej strednej škole LEAF Academy. Jej dvojročný a štvorročný program je zameraný na podnikavé líderstvo, stredoeurópske štúdiá a prírodné vedy v spojitosti s technológiami, technikou a matematikou.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #debata #Leaf Academy