Kočner si zo súdu zobral zmenky, ktorými od Markízy pýta milióny eur

Súd už zmenky nemá. Podnikateľ Kočner, známy z mafiánskych zoznamov, si ich zo súdu zobral. Vymáha nimi od Markízy milióny eur.

15.05.2018 09:39
debata (52)

Podľa informácií Nového Času Kočner tak urobil v čase, keď úpisy podpísané exriaditeľom televízie Pavlom Ruskom začala prešetrovať špeciálna prokuratúra. Právnici z Markízy na oboch aktérov podali trestné oznámenie. Tvrdia totiž, že ich Kočner s Ruskom sfalšovali.

Na súde sú tri zmenky za 42 miliónov eur. V jednej z nich za 8,3 milióna eur dal okresný súd za pravdu Kočnerovi. Ten si zmenky zo súdu vzal.

„S ohľadom na skutočnosť, že žalovaný v druhom rade (Markíza) nepredložil znalecký posudok, no mediálne dezinformoval verejnosť nad rámec svojich povinností v snahe vylúčiť akúkoľvek pochybnosť, som sa rozhodol expertíznym skúmaním vyvrátiť akúkoľvek pochybnosť v danom ostro sledovanom prípade,“ ozrejmil nečakaný krok Kočner.

Tomáš Kamenec, právny zástupca Markízy, s týmto krokom nesúhlasí a nesúhlasí s tým, že súd to mal Kočnerovi povoliť. „Pán Kočner sa dlhodobo snaží zmariť možnosť preskúmať zmenku nezávislým expertom zo zahraničia, ktorý by bol schopný jednoznačne povedať, ako starý dokument je,“ tvrdí Kamenec.

Predmetom sporu je práve čas, kedy zmenka vznikla. Kočner aj Rusko jej pravosť potvrdzujú, ale ručiteľom je Markíza, a tá od začiatku tvrdí, že zmenky neboli podpísané v roku 2000, teda v čase, keď bol Rusko štatutárom Markízy, ale omnoho neskôr.

Markizácki právnici preto podali trestné oznámenie na Kočnera aj Ruska pre podozrenie z falšovania cenných papierov a marenie spravodlivosti. Špeciálna prokuratúra sa začala zaujímať o tento prípad. K veci sa nevyjadrila. Rovnako tak ani bratislavský okresný súd nevysvetlil, prečo Kočnerovi zmenky vydal.

„Súd by mal vydať žalobcovi zmenku až po právoplatnom skončení konania, dovtedy by mala byť uložená na bezpečnom mieste na súde,“ mieni právnik Róbert Bános.

„V priebehu konania je súd povinný skúmať, či bol predložený prvopis zmenky, či o jej pravosti niet pochýb. Ak by z akéhokoľvek dôvodu súd umožnil vybratie originálu zmeniek, mal by žalobcu vyzvať na ich opätovné predloženie. Pokiaľ nie je predložený originál zmenky a overená jej pravosť, súd by mal žalobu zamietnuť,“ doplnil Bános.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky