Gajdoš bude musieť znova vysvetľovať nákup vozidiel typu 8x8

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) bude musieť opäť prísť v júni na pôdu parlamentného branno-bezpečnostného výboru a vysvetľovať okolnosti nákupu bojových obrnených vozidiel typu 8x8. Výbor v utorok prerušil rokovanie o tejto téme, minister neuspokojil opozičných poslancov.

15.05.2018 14:43 , aktualizované: 16:06
debata (8)

éf rezortu obrany prisľúbil poslancom, že pokiaľ to bude možné, zverejní, ktoré slovenské firmy sa zapojili do výroby prototypu obrneného vozu vyvíjaného v spolupráci s fínskym producentom. „Ja v žiadnom prípade nič tajiť nemienim,“ vyhlásil Gajdoš po skončení výboru pred novinármi.

Minister tiež nemá problém s tým, aby sa v tejto veci uskutočnil na ministerstve poslanecký prieskum. Členov výboru tiež informoval, že konečná cena vozu by mala byť na úrovni troch miliónov eur, čo je zhruba milión eur úspora oproti pôvodnému predpokladu.

Opozičnému poslancovi Martinovi Poliačkovi (nezaradený) prekáža to, že sa dozvedeli detaily iba o rokovaní s fínskym producentom. „Nedozvedeli sme sa tie kritériá, na základe ktorých sú slovenské lesy, háje a rieky tak strašne špecifické, že žiadne vozidlo zo sveta po nich nedokáže jazdiť,“ kritizoval.

Pre predsedu výboru Antona Hrnka (SNS) pripomienky opozície nie sú odborné a kvalifikované. „Zistil som, že ich hlavnou snahou je potopiť všetko, čo sa na Slovensku robí slovenskými rukami. Inak si to neviem vysvetliť, pretože, aj keby to bolo povedané Jánom Zlatoústym, ich asi žiaden argument nepresvedčí,“ reagoval na výhrady opozičných poslancov.

Hrnko podľa svojich slov chce, aby všetky okolnosti nákupu obrnených transportérov boli čo najtransparen­tnejšie. „V končenom dôsledku, nič ešte nebolo rozhodnuté, všetko pôjde na riadne tendre a nech vyhrá ten najlepší, ale ja som presvedčený, že slovenský zbrojný priemysel má na to, aby bol najlepší, a to je aj cieľom Slovenskej národnej strany,“ zdôraznil.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #brannobezpečnostný výbor NR SR #Peter Gajdoš #nákup bojových vozidiel