Ondrejcsák zostáva v obrane

Štátny tajomník za Most-Híd Róbert Ondrejcsák bude aj naďalej pôsobiť v rezorte obrany.

15.05.2018 18:17 , aktualizované: 18:34
danko, bugar Foto: ,
Podpredseda NR SR Béla Bugár (vpravo) a predseda NR SR Andrej Danko.
debata (10)

O jeho budúcnosti na ministerstve rokovali lídri SNS Andrej Danko a Béla Bugár z Mostu-Híd. O čom konkrétne debatovali a či tam padli aj nejaké podmienky, nik nehovoril.

„Dohodli sme sa, že sa k tomu nebudeme vyjadrovať a ja sa toho držím. Poviem vám iba toľko, že ostávam,“ uviedol pre Pravdu Ondrejcsák, ktorý je nominantom Mosta-Híd. Stretnutie nekomentoval ani minister obrany Peter Gajdoš (SNS), ktorý sa mal na schôdzke osobne zúčastniť.

Odvolanie štátneho tajomníka žiadal cez víkend podpredseda národniarov Anton Hrnko pre kritiku ministra Gajdoša a tendra na obrnené osemkolesové transportéry, ktorá od Ondrejcsáka odznela v médiách. Hrnko sa už k tomu nechcel vyjadriť, tvrdil, že nevie, ako dopadli rozhovory medzi šéfmi strán. „Neviem, ako sa dohodli, tak sa k tomu nebudem vyjadrovať. Ja s ním nemám problémy, ale pán Ondrejcsák namiesto toho, aby sa pustil do kritiky tam, kde je oprávnená, možno aj jeho vzťahu s ministrom, ale on sa pustil do očierňovania Slovenskej národnej strany a to si nemôže dovoliť,“ reagoval Hrnko po rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, ktorý sa zaoberal nákupom transportérov. Poslancov informoval samotný minister.

Aké firmy vo výskume?

Obstarávanie 81 kusov osemkolesových obrnených vozidiel za 417 miliónov eur, ktoré má na starosti ministerstvo obrany, vyvoláva už niekoľko mesiacov vážne otázky. Informácií, ako prebieha výber firiem, ktoré budú autá vyrábať, je málo. Známe je, že podvozky by mala dodať fínska spoločnosť Patria a zvyšok transportéra vyskladajú naše firmy. Ktoré? Ani to sa nevie. Slovenskú časť dodávky manažuje štátna spoločnosť Konštrukta Defence, ktorá spadá pod rezort obrany. Prototyp fínsko-slovenskej spolupráce sa už testuje.

Ministerstvo odmieta povedať, aké firmy sa na výrobe prototypu podieľali. Práve tieto spoločnosti môžu byť v značnej výhode, ak sa nové vozidlo dostane do sériovej výroby. K zákazke sa tak dostanú bez tendra. Pre tvrdenie opozičného poslanca hnutia Sme rodina Milana Krajniaka, že obstarávanie má byť pripravené pre firmy blízke strane SNS, na neho ministerstvo minulý týždeň podalo dokonca trestné oznámenie.

Gajdoš opakovane odmietol korupciu a netransparentnosť. Zverejniť zoznam dodávateľov, ktorí sa podieľali na výrobe prototypu, sa zatiaľ nechystá. „Pokiaľ mi to bude umožňovať zákon o ochrane utajovaných skutočností, tak aj túto záležitosť zvážime,“ zdôraznil Gajdoš s tým, že možnosť zverejnenia subdodávateľov preverí u štátnej firmy v správe rezortu obrany Konštrukta Defence. „V žiadnom prípade nič tajiť nemienim,“ ubezpečil minister. Opoziční poslanci ocenili, že minister na výbor vôbec prišiel. Na druhej strane pochybnosti podľa nich zostávajú a preto budú aj naďalej žiadať zverejnenie všetkých spoločností, ktoré sa na prototype podieľali.

Vysoká priemerná cena

Generálny riaditeľ služobného úradu rezortu Ján Hoľko poslancom sľúbil, že budú mať možnosť navštíviť ministerstvo a nahliadnuť tam aj do utajovaných materiálov. „Dohodli sme sa, že tí poslanci, ktorí budú mať záujem naštudovať si tie utajené materiály, budú mať tú možnosť. To sme doteraz nemali. Je to dôležitá vec,“ povedal Krajniak Priemerná cena osemkolesových transportérov, ktorej limit bol vládou stanovený na 4 milióny eur za jedno auto, bude pravdepodobne nižšia. Podľa Hoľka by jedno vozidlo malo vyjsť na zhruba 3 milióny eur.

Šéfovi parlamentného branno-bezpečnostného výboru Antonovi Hrnkovi informácie o subdodávkach nechýbajú. „Ja sa budem rozhodovať na základe výsledku a ceny,“ uviedol s tým, že v konečnom dôsledku ešte nebolo nič rozhodnuté. „Všetko pôjde na riadne tendre a nech vyhrá ten najlepší,“ zdôraznil. Kritiku opozičných kolegov však vníma nepriateľsky. „Niektoré vystúpenia poslancov mi pripadajú, ako keby robili všetko preto, aby Havlov rozsudok nad slovenským zbrojným priemyslom z roku 1990 v podobe takzvanej konverzie bol dokonaný,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Most-Híd #Róbert Ondrejcsák