Zastavenie vyšetrovania piešťanského CT je podľa Suchánka z OĽaNO absurdné

V prípade kauzy nákupu predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici boli jednoznačne naplnené subjektívne aj objektívne znaky trestného činu.

16.05.2018 10:50 , aktualizované: 11:09
debata (25)

Preto je absurdné, že Krajská prokuratúra v Trenčíne definitívne zastavila vyšetrovanie. Vyhlásil to v stredu na tlačovej konferencii poslanec hnutia OĽaNO a podpredseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Alan Suchánek. „Keď sa zastaví trestné stíhanie pre biznis, ktorý je o milión eur predražený, akú dôveru môžu mať občania voči tomuto štátu a voči inštitúciám,“ pýta sa poslanec.

Suchánek zhodnotil, že doteraz bolo bežné, ak sa niečo vyšetrovalo, uzavrelo sa to tvrdením, že „skutok sa nestal“. V spomínanom prípade sa to však podľa poslanca posunulo o „level vyššie“. „Skutok sa síce stal, ale ten skutok nebol trestným činnom,“ uviedol Suchánek. Zastavenie vyšetrovania je pre tých, ktorí doteraz konali v rozpore so zákonom, signálom, že sa nemusia ničoho báť. „Je to signál pre tých, ktorí boli obvinení, že nebojte sa na súd nejdete,“ doplnil poslanec.

Poslanec však verí, že v súčasnosti je situácia iná. Pripomenul, že na ministerstve zdravotníctva vznikol nový odbor, ktorý riadi podriadené zložky. „Prišli tam ľudia, ktorí sa snažia o transparentnosť, bolo centrálne obstarávanie CT prístrojov aj iných vecí,“ uzavrel.

Krajská prokuratúra v Trenčíne definitívne zastavila vyšetrovanie nákupu predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Potvrdil to hovorca prokuratúry Marián Sipavý. Ide o kauzu, pre ktorú sa Pavol Paška (Smer) na jeseň 2014 vzdal funkcie šéfa parlamentu.

Blanár: Suchánek mal využiť všetky prostriedky

Koaličný poslanec a člen zdravotníckeho výboru Juraj Blanár (Smer) reagoval, že nemá dôvod nedôverovať kolegom, ktorí obstarávali nákup CT prístroja v Žilinskom kraji. „Ako prvý bol obstarávaný v elektronickej aukcii a bola to najvýhodnejšia kúpa v tom období. Preto som ešte za môjho pôsobenia na župe poskytol absolútnu súčinnosť NAKA, aby sa všetky veci prešetrili a neboli predmetom neustáleho politického znevažovania po siedmich rokoch,“ ozrejmil.

Blanár upozornil, že na rozdiel od Suchánka, ktorý loboval pri nákupe piešťanského CT za konkrétnu firmu, kvôli čomu prišiel o ocenenie Biela vrana, rešpektuje prezumpciu neviny. „Ak spochybňuje zastavenie vyšetrovania, tak by mal pán Suchánek využiť všetky legitímne prostriedky voči Generálnej prokuratúre a nie politicky a matovičovsky útočiť na základy demokracie,“ uzavrel Blanár.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #CT prístroj #piešťanská nemocnica #Alan Suchánek