Zbrojári prišli zabojovať o kus z koláča

Možno aj rekordná suma vyčlenená na prezbrojenie armády vyvolala veľký záujem zbrojárskych firiem, ktoré prišli svoje tovary predstaviť na 7. medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB. V bratislavskej Inchebe ho otvoril minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Do roku 2029 má ísť na najväčšie modernizačné projekty v obrane celkom 7,2 miliardy eur. Vojaci dostanú nové transportéry, stíhačky, radary a húfnice.

16.05.2018 11:43 , aktualizované: 19:05
gajdoš, gajdos Foto: ,
Minister obrany Peter Gajdoš.
debata (3)

„Tento ročník je predsa len iný ako predchádzajúce. Ešte nikdy v ére samostatného Slovenska nemal domáci zbrojársky priemysel takú podporu od vlády ako dnes,“ povedal minister Gajdoš. Ten ocenil, že návštevníci sa môžu zároveň dozvedieť aj viac o tom, akou technikou disponujú Ozbrojené sily.

Široká verejnosť prvýkrát v Bratislave uvidela prototyp osemkolesového obrneného vozidla, ktoré je výsledkom spolupráce fínskych a slovenských zbrojárov. Ministerstvo plánuje za 81 kusov v najbližších rokoch minúť 417 miliónov eur. Obstaranie týchto vozidiel sprevádzajú už dlhšie podozrenia, ktoré prešetruje Národná kriminálna agentúra.

Diaľkovo ovládaný ľahký odmínovací systém...
Vojenská technika na 7. ročníku veľtrhu...
+7Ukážka taktického zásahu.

„Národná kriminálna agentúra preveruje medializované informácie v súvislosti s podozrením z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu a iných s tým súvisiacich trestných činov,“ informoval hovorca Prezídia policajného zboru Martin Wäldl.

Gajdoš postup polície nekomentoval, ubezpečil však, že je pripravený s ňou spolupracovať. „Opäť zdôrazňujem, že predložím všetko, čo je potrebné pre orgány činné v trestnom konaní,“ zdôraznil.

Pochybnosti vznikli najmä preto, lebo rezort o tejto zákazke informuje vždy až dodatočne a v minimálnom rozsahu. Nezodpovedané zostávajú základné otázky ako napríklad, ktoré slovenské firmy sa podieľali na výrobe prototypu alebo prečo sa začal vyvíjať ešte predtým, než vláda dala vôbec súhlas na vývoj transportérov.

Voči informáciám o nadhodnotených sumách za podvozok, o ktorých hovoril opozičný poslanec Milan Krajniak zo Sme rodina, sa na veľtrhu ohradila fínska spoločnosť Patria. Podľa nej je množstvo nesprávnych faktov, špekulácií a nepodložených podozrení dôsledkom politizácie tejto spolupráce. „V súčasnosti nie je podpísaná sériová zmluva. Ako spoločnosť veríme, že jedného dňa takáto zmluva vznikne, ale nateraz musíme byť trpezliví,“ uviedol prezident spoločnosti Patria Olli Isotalo. Podozrenia z korupčného správania sú podľa neho miestnou politickou diskusiou, na ktorú však nie sú vo Fínsku zvyknutí. „Môžem iba povedať, že naše etické normy sú najlepšie na svete a rešpektujeme najprísnejšie pravidlá správania,“ zdôraznil Isotalo.

Do Incheby prišla viac ako desiatka výrobcov štvorkolesových obrnených transportérov.

Ministerstvo ich plánuje kúpiť viac ako 400 kusov a podľa odhadov by mali stáť zhruba 773 miliónov eur. Viacerí zúčastnení výrobcovia pre Pravdu potvrdili, že majú záujem ponúknuť našej armáde spoluprácu pri nákupe týchto vozidiel.

Do šiestich týždňov by malo padnúť rozhodnutie, či slovenský vzdušný priestor budú chrániť americké stíhačky F16 v najnovšej verzii Block 70 od výrobcu Lockheed Martin, alebo lietadlá JAS 39 Gripen švédskej firmy Saab. Obe stíhačky sa predstavili na výstave. Na 14 kusov nadzvukových strojov má ministerstvo vyhradených až 1,1 miliardy eur.

Agentúra pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu pri americkom Kongrese stanovila maximálnu cenovú hranicu za 14 lietadiel, výzbroj, výcvik a logistickú podporu na 2,91 miliardy dolárov (2,37 miliardy eur). Výšku švédskej ponuky rezort nezverejnil. Zástupcovia Saabu však tvrdia, že ich lietadlá sú asi o 40 percent lacnejšie.

Firma Saab okrem toho ohlásila, že v prípade uzatvorenia zmluvy by na Slovensku vybudovala centrum podpory, kde vznikne asi 500 vysokokva­lifikovaných pracovných miest, a pre našu ekonomiku by vygenerovalo prínos v hodnote až 50 percent celkovej hodnoty kontraktu. Slúžilo by celému stredoeurópskemu regiónu, pretože švédske gripeny roky využívajú vzdušné sily Česka a Maďarska, v budúcnosti k nim môže pribudnúť Poľsko.

„Vďaka podpornému centru budú mať slovenské letectvo aj slovenský zbrojný priemysel možnosť vykonávať kvalifikované servisné práce pre celú európsku flotilu lietadiel gripen,“ uviedla spoločnosť Saab v tlačovom vyhlásení.

Medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB potrvá do piatka 18. mája. Na ploche 25-tisíc štvorcových metrov vystavuje 170 účastníkov z 18 krajín. Návštevníci si môžu pozrieť obrnené transportéry, stíhacie lietadlá, húfnice, pancierové nákladné automobily, širokú ponuku zbraní či vzducholoď.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Gajdoš #IDEB #modernizácia slovenskej armády